​Πίεση: Τι ώρα να παίρνετε τα χάπια ​για να δρουν καλύτερα

191008155018 Pills1 1280x720
Κοινοποίηση

Πρωί ή βράδυ; Πόση σημασία έχει η χρονική στιγμή της ημέρας που λαμβάνετε τα αντιϋπερτασικά φάρμακα για την πρόληψη του εμφράγματος ή του εγκεφαλικού επεισοδίου; Διαβάστε τι έδειξε νέα μελέτη

Υπάρχει κατάλληλη ώρα να πάρετε τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ώστε να είναι αποτελεσματικότερα στην διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας επιχείρησε να δώσει οριστική απάντηση στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Dundee στη Σκοτία, με επικεφαλής τον Thomas MacDonald μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 21.000 άτομα με υπέρταση και οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι δεν είχε σημασία αν κάποιος έπαιρνε τα αντιϋπερτασικά το πρωί ή το βράδυ σε ότι αφορά την πρόληψη του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του αγγειακού θανάτου.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη μελέτη που είχε δείξει ότι το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει όταν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα λαμβάνονται βράδυ.

Οι Σκοτσέζοι ερευνητές, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες – άνδρες και γυναίκες – με τυχαία επιλογή να πάρουν την αγωγή τους το πρωί ή το βράδυ. Εν συνεχεία συσχέτισαν τον χρόνο λήψης των φαρμάκων με τις νοσηλείες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τον θάνατο λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Σε εύρος πενταετίας, το 3,4% αυτών που λάμβαναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα βράδυ και το 3,7% αυτών που τα λάμβαναν πρωινές ώρες είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν αποβιώσει λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος.

«Η μελέτη είναι μιας από τις μεγαλύτερες στο είδος της που εξετάσει και δίνει καταληκτική απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα για τον χρόνο λήψης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων», εξηγεί ο καθηγητής Thomas MacDonald συμπληρώνοντας πως «ως εκ τούτου οι πάσχοντες από υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερά την αντιϋπερτασική τους αγωγή σε μια χρονική στιγμή της ημέρας που τους εξυπηρετεί καλύτερα ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?