Περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και λιγότερη πείνα: Το είδος διατροφής που τα εγγυάται

Intermiten 1967366713
Κοινοποίηση

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και τη διάθεση, να χαρίσει ενέργεια και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η ιδέα του να περιορίσετε όλα σας τα γεύματα σε ένα αυστηρά καθορισμένο χρονικό διάστημα καθημερινά μπορεί να μοιάζει δύσκολη, υπερβολικά περιοριστική και, τελικά, ανεπιθύμητη. Νέα έρευνα King’s College του Λονδίνου, όμως, σας δίνει μερικούς καλούς λόγους να δοκιμάσετε αυτό το διατροφικό μοτίβο.

Η διαλειμματική νηστεία (IF), δηλαδή η κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός της ημέρας, αποτελεί σήμερα μια δημοφιλή πρακτική απώλειας βάρους. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής, που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φαγητού σε ένα χρονικό πλαίσιο δέκα ωρών συνδέεται με περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα πείνας. Για παράδειγμα, εάν καταναλώσετε το πρώτο σας γεύμα στις 9 το πρωί, θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε στις 7 το απόγευμα και τις υπόλοιπες 14 ώρες να κάνετε νηστεία, να απέχετε δηλαδή ολοκληρωτικά από την κατανάλωση φαγητού.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας υποστηρίζουν ένα ακόμη μικρότερο παράθυρο κατανάλωσης τροφής (π.χ 6 ώρες), τα ευρήματα της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι ακόμη κι ένα λιγότερο περιοριστικό χρονικό πλαίσιο, όπως αυτό των 10 ωρών, εξακολουθεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα.

Photo: Shutterstock

Στη μελέτη πήραν μέρος 37.545 άτομα, που μπήκαν στην εφαρμογή ZOE Health και ολοκλήρωσαν τη βασική περίοδο παρέμβασης των τριών εβδομάδων. Την πρώτη εβδομάδα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε ως συνήθως, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες να τηρήσουν ένα δεκάωρο «παράθυρο» κατανάλωσης φαγητού. Εκτός από τα οφέλη που διαπιστώθηκαν, η έρευνα κατέληξε, επιπλέον, στο συμπέρασμα ότι όσοι τηρούσαν ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης τροφής είχαν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνους που διαφοροποιούσαν καθημερινά το διατροφικό τους «παράθυρο». Παράλληλα, όσοι είχαν ένα μεγαλύτερο παράθυρο κατανάλωσης φαγητού πριν από τη δοκιμή, είχαν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη μετά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως τώρα αναφορικά με τη διαλειμματική νηστεία και αποδεικνύει ότι αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί πράγματι να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. Το καλύτερο εύρημα της μελέτης είναι αυτό που υποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά αυστηροί στο πόσο περιοριστικό θα είναι το χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης τροφής για να δείτε αποτελέσματα. Ένα δεκάωρο «παράθυρο» κατανάλωσης φαγητού είναι διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να επηρεάσει σημαντική τη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα», σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα η δρ. Sarah Berry από το King’s College του Λονδίνου.

«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία των διατροφικών σας συνηθειών. Ο αντίκτυπος της διατροφής στην υγεία δεν σχετίζεται μόνο με το τι τρώτε, αλλά και πότε. Η χρήση συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων κατανάλωσης φαγητού είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά, που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να αισθάνονται κορεσμό και ταυτόχρονα θα χάνουν πιο αποτελεσματικά βάρος εάν περιορίσουν την κατανάλωση φαγητού σε ένα συγκεκριμένο παράθυρο δέκα ωρών», συμπλήρωσε η δρ Kate Bermingham Ph.D., από το King’s College του Λονδίνου και το ZOE.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?