Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

W29 110213w21144828w1185254
Κοινοποίηση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η Κλινική Mayo, συνιστούν ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης για όλους τους ανθρώπους ηλικίας έξι μηνών και άνω, με σπάνιες εξαιρέσεις.

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης. Ακόμη και αν δεν έχετε κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά της γρίπης, μπορείτε να το κάνετε τώρα.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η γρίπη υποχωρεί από μόνη της. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, οι επιπλοκές της μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από τη γρίπη είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που βρίσκονται δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα άτομα άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και κάποιες χρόνιες παθήσεις, καθώς και τα άτομα που είναι παχύσαρκα.

Ο καρκίνος, η θεραπεία για καρκίνο ή η επιβίωση από καρκίνο αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, καρδιακά προβλήματα και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Η πνευμονία είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές, καθώς μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια πάθηση.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων.

Στην αρχή, μπορεί να μοιάζει με κοινό κρυολόγημα, με ρινική καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Ενώ το κρυολόγημα αναπτύσσεται συνήθως αργά, η γρίπη τείνει να εκδηλώνεται ξαφνικά. Και παρόλο που το κρυολόγημα μπορεί να είναι ενοχλητικό, με τη γρίπη αισθάνεστε συνήθως πολύ χειρότερα.

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Όταν κάποιος εμβολιάζεται έναντι της γρίπης, μειώνει τον κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, μειώνει τη σοβαρότητά της αλλά και τον κίνδυνο νοσηλείας σε περίπτωση που μολυνθεί.

Πώς θα προστατευθείτε

Εκτός από τον εμβολιασμό, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε διάφορα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως:

Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης πολλών κοινών λοιμώξεων. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό.

Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας

Συγκεκριμένα, αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας για να αποφεύγετε την εξάπλωση των ιών. Καλύψτε τον βήχα και το φτάρνισμα. Βήξτε ή φτερνιστείτε σε ένα χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα σας. Στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.

Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες

Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά για να αποφύγετε την εξάπλωση της λοίμωξης από το άγγιγμα μιας επιφάνειας με τον ιό και στη συνέχεια του προσώπου σας.

Αποφεύγετε τον συνωστισμό

Η γρίπη εξαπλώνεται εύκολα όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι, δηλαδή σε κέντρα φροντίδας παιδιών, σχολεία, κτίρια γραφείων, αμφιθέατρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγοντας τα πλήθη κατά την περίοδο αιχμής της γρίπης, μειώνετε τις πιθανότητες μόλυνσης.

Πηγή: Medical Express , onmed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?