Προσωπικός γιατρός: Στα «κάγκελα» οι γιατροί του ΕΣΥ για το σχέδιο Αγαπηδάκη – Προβλέπονται μισθοί δύο ταχυτήτων και έρχονται κινητοποιήσεις

333b36da C6d6 4f86 9272 9260e24b6f3e
Κοινοποίηση

Πριν καλά καλά ανακοινωθεί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον «προσωπικό γιατρό», οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι έξαλλοι με τα όσα επιχειρεί να προωθήσει. Γι’ αυτό και αρχίζουν από σήμερα να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται ότι σχεδιάζει ένα απολύτως στρεβλό σύστημα αποδοχών για τους γιατρούς, δημιουργώντας ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.

Μάλιστα το αξιοπερίεργο είναι ότι με βάση το σχέδιο Αγαπηδάκη ένας νεαρός γιατρός που απλά θα έχει επιλέξει μία συγκεκριμένη ειδικότητα (της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας) θα εισπράττει περισσότερα από ότι ένας γιατρός που έχει θητεία πάνω από 35 χρόνια στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δίνει ετησίως 45.000 ευρώ μικτά, δηλαδή 30.000 καθαρές αποδοχές ετησίως, σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα έχουν υπηρετήσει ως προσωπικοί γιατροί, αρκεί να έχουν επιλέξει την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προκρίνει ένα απολύτως άνισο σύστημα Υγείας όπου ο νεαρός γιατρός θα αμείβεται με 2500 μηνιαίως την ώρα που ο Συντονιστής Διευθυντής λαμβάνει τα ίδια ακριβώς χρήματα μετά από 37 χρόνια εργασίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι γιατροί του ΕΣΥ που επί σειρά ετών «βάζουν πλάτη» για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, θα δούνε συναδέλφους τους από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία να πιάνουν δουλειά στα νοσοκομεία με ετήσιες οικονομικές απολαβές που θα κυμαίνονται από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση. Μία υπόσχεση και ένα ποσό που ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι γιατροί των ελληνικών νοσοκομείων. Άλλωστε το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν αυξήσεις στους γιατρούς λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Παγώνη: Είναι εξευτελιστικό για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη δηλώνει στο ethnos.gr ότι οι γιατροί είναι εξοργισμένοι με τις αποφάσεις Αγαπηδάκη, καθώς όπως λέει «οι αλλαγές είναι εξευτελιστικές για τους γιατρούς του ΕΣΥ».

Όπως εξηγεί: «Καταρχάς είναι άστοχο και δεν μπορούν οι αγροτικοί γιατροί να ονομαστούν απλά προσωπικοί γιατροί γιατί πρέπει να είναι ειδικευμένοι. Να μπορούν να λύνουν προβλήματα, να κάνουν θεραπείες, να χορηγούν φάρμακα. Είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς αυτό το σύστημα που ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν και να κάνουν την ειδικότητά τους.

Σε ό,τι αφορά στις απολαβές, είναι δυνατόν ένα νέος γιατρός να παίρνει τα ίδια με έναν Συντονιστή Διευθυντή που εργάζεται 37 χρόνια;
Ταυτόχρονα πως θα βρεθούν ξαφνικά 100.000 και 150.000 ευρώ για να δοθούν σε γιατρούς που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό όταν υποτίθεται δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις των υπαρχόντων γιατρών; Είναι εξευτελιστικό για τους γιατρούς, να μπορούν να δώσουν 150.000 ευρώ και να μην μπορούν να τα δώσουν στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ που διατυμπανίζει ότι έδωσε η κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά 5% αφού το ποσό φορολογείται, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ξεκινούν από σήμερα τις συνελεύσεις προκειμένου να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους για τα σχέδια της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?