Πόσο αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου τα οικονομικά προβλήματα

122271 Budget1280
Κοινοποίηση

Οι άνθρωποι που πιέζονται οικονομικά μπορεί να αποκλειστούν από την ιατρική περίθαλψη, γεγονός που οδηγεί σε καθυστέρηση της διάγνωσης καρκίνου, είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρή οικονομική δυσκολία -πτώχευση, δέσμευση ή έξωση- πριν από τη διάγνωση.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο σε μεταγενέστερα στάδια, όταν οι όγκοι είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση «δεν αντιμετωπίζουν μόνο μεγαλύτερη πιθανότητα πιο προχωρημένου καρκίνου, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν και σημαντικά εμπόδια στη λήψη της κατάλληλης φροντίδας και ο πρόσφατα διαγνωσμένος καρκίνος να εξελιχθεί πολύ άσχημα λόγω της προϋπάρχουσας οικονομικής δυσχέρειας», πρόσθεσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Robin Yabroff, επιστημονική αντιπρόεδρος της έρευνας υπηρεσιών υγείας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η Yabroff και οι συνεργάτες της εξέτασαν το ιστορικό σχεδόν 102.000 Αμερικανών ασθενών με καρκίνο ηλικίας 21 έως 69 ετών. Όλοι είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2014 και 2015.

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δικαστικά αρχεία για να καταγράψουν και να αντιστοιχίσουν ασθενείς με αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «δυσμενή οικονομικά συμβάντα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των ασθενών είχαν πράγματι βιώσει μια τέτοια δυσκολία στα οικονομικά τους πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν πιο συχνά μεταξύ των μη παντρεμένων, των αφροαμερικανών και των ατόμων με χαμηλό εισόδημα.

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο εισόδημα, το 27% είχαν βιώσει κάποια οικονομική δυσκολία πριν από τη διάγνωσή τους.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να υποδείξουν λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαγνωστούν νωρίτερα για καρκίνο, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, δήλωσε η Yabroff.

«Η κατανόηση της οικονομικής ευαλωτότητας των ασθενών στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επικαιροποιήσει τις οδηγίες για τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στην ογκολογική περίθαλψη», δήλωσε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

ΠΗΓΗ: ONMED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?