Πώς η αγκαλιά μας ανακουφίζει από το άγχος

Shmasiaagkalias F
Κοινοποίηση

Η ζωή μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική και ο καθένας μας έχει διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους.

Ένας τρόπος για να κάνετε κάποιον να νιώσει καλύτερα για μια αγχωτική κατάσταση είναι μια εγκάρδια αγκαλιά. Αν και πολλοί θα συμφωνούσαν ότι οι αγκαλιές είναι πράγματι χρήσιμες σε καταστάσεις στρες, δεν είναι καλά γνωστό σε βιοψυχολογικό επίπεδο το πώς ακριβώς η αγκαλιά επηρεάζει την απόκρισή μας στο στρες.

Ως εκ τούτου, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της βιοψυχολογικής βάσης του τρόπου με τον οποίο οι αγκαλιές ρυθμίζουν το άγχος.

Πώς η αγκαλιά επηρεάζει τις ορμόνες του στρες

Στην μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την επιστήμονα Chelsea E. Romney από το Τμήμα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα, χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται οικολογική στιγμιαία αξιολόγηση (ecological momentary assessment – EMA) για να ρωτήσει εθελοντές σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά την πράξη της αγκαλιάς.

Συνολικά, 112 φοιτητές συμμετείχαν εθελοντικά στην μελέτη. Για να αξιολογήσουν τις συνήθειές τους στην αγκαλιά, οι επιστήμονες τους έστειλαν πέντε μηνύματα κειμένου ρωτώντας για το αν έκαναν κάποια αγκαλιά ή όχι σε ένα τρίωρο σε τρεις διαφορετικές ημέρες. Έτσι, κάθε εθελοντής έδωσε πληροφορίες για τις συνήθειές του το πολύ σε 15 περιπτώσεις. Επιπλέον, δόθηκαν σε εθελοντές κιτ δειγματοληψίας και οδηγίες για την παροχή δειγμάτων σάλιου για την μέτρηση των ορμονών του στρες. Αυτό έγινε αμέσως μετά το ξύπνημα και 30 λεπτά αργότερα.

Η επίδραση της αγκαλιάς στα επίπεδα της ορμόνης του στρες

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Χρησιμοποίησαν τα δείγματα σάλιου για να προσδιορίσουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες του στρες στον άνθρωπο. Συγκρίνοντας το δείγμα σάλιου που λήφθηκε αμέσως μετά το ξύπνημα των εθελοντών με το δείγμα σάλιου που ελήφθη 30 λεπτά αργότερα, προσδιορίστηκε η λεγόμενη απόκριση κορτιζόλης κατά την αφύπνιση (cortisol awakening response – CAR). Η κορτιζόλη δεν απελευθερώνεται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια του 24ώρου: συνήθως έχει χαμηλά επίπεδα τη νύχτα που αυξάνονται γρήγορα το πρωί, γι’ αυτό και οι επιστήμονες την μετρούν συχνά το πρωί. Μια ιδέα είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες το πρωί προετοιμάζουν το άτομο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας αγκαλιάς και της CAR. Κατά μέσο όρο, οι εθελοντές ανέφεραν ότι είχαν κάνει κάποια αγκαλιά περίπου το 15% των 3ωρων διαστημάτων στα οποία συλλέχθηκαν δεδομένα στην μελέτη.

Οι εθελοντές που ανέφεραν περισσότερες αγκαλιές εμφάνισαν στατιστικά σημαντικό χαμηλότερη CAR το επόμενο πρωί σε σύγκριση με άτομα που ανέφεραν λιγότερες αγκαλιές.

Οπότε οι αγκαλιές μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες το επόμενο πρωί. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η αγκαλιά μπορεί να λειτουργήσει ως βιολογικό σήμα ασφάλειας. Κάποιος που αγκαλιάζεται πολύ μπορεί να μειώσει την προσμονή του για άγχος την επόμενη μέρα, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερη CAR.

Πηγή: psychologytoday.com , ONMED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?