Πώς να διατηρείτε φρούτα και λαχανικά για περισσότερο καιρό

Frouta Laxanika
Κοινοποίηση

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα μας κάνουν καλό, αλλά έχουν την τάση να χαλάνε γρήγορα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή, ακόμη και μετά τη συγκομιδή, συνεχίζουν τις βιολογικές διεργασίες τους. Αυτό περιλαμβάνει την αναπνοή: παραγωγή ενέργειας από αποθηκευμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη ενώ απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Κάπως έτσι βγάζουν φύτρες οι πατάτες που μένουν για πολλές μέρες στην αποθήκη.

Επιπλέον, τα φρέσκα προϊόντα αλλοιώνονται εύκολα χάρη σε διάφορα μικρόβια: κάποια εντελώς αβλαβή και κάποια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (παθογόνα).

Το να στριμώξετε κάπως όλα τα φρέσκα προϊόντα στο ψυγείο δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς διαφορετικοί τύποι φυτών αντιδρούν διαφορετικά στον τρόπο αποθήκευσής τους. Οπότε, πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τη σπατάλη τροφίμων και να διατηρήσετε τα προϊόντα αυτά φρέσκα για περισσότερο; Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Η φρεσκάδα και η ποιότητα ξεκινούν από… το αγρόκτημα

Οι αγρότες στοχεύουν πάντα στη συγκομιδή των προϊόντων, όταν αυτά είναι σε βέλτιστη κατάσταση. Αλλά τόσο πριν, όσο και μετά τη συγκομιδή, διάφοροι παράγοντες θα επηρεάσουν τη φρεσκάδα και την ποιότητα ακόμη και πριν αγοράσετε το κάθε προϊόν.

Οι παράγοντες πριν από τη συγκομιδή είναι γεωργικοί: κλιματικές συνθήκες, τύπος εδάφους και διαθεσιμότητα νερού. Οι παράγοντες μετά τη συγκομιδή περιλαμβάνουν το πλύσιμο και τον καθαρισμό, την μεταφορά και τη διανομή, την επεξεργασία και τη συσκευασία και την αποθήκευση.

Ως καταναλωτές δεν μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα αυτούς τους παράγοντες: μερικές φορές τα λαχανικά που αγοράζουμε απλά δεν θα είναι τόσο καλά. Αλλά μπορούμε να προσέχουμε παράγοντες, που θα επηρεάσουν το προϊόν μόλις το φέρουμε στο σπίτι.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα χτυπημένα ή κατεστραμμένα προϊόντα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του χειρισμού τους μετά τη συγκομιδή και μπορεί να επιταχύνει πολύ την αποσύνθεση των λαχανικών και των φρούτων.

Η απώλεια υγρασίας από το κατεστραμμένο εξωτερικό τους (π.χ. φλούδα) επιταχύνει τη φθορά και την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Η ζημιά διευκολύνει επίσης την είσοδο μικροβίων.

Να τα πλύνετε ή όχι;

Δεν χρειάζεται να πλένετε φρούτα και λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε. Πολλά από αυτά που αγοράζουμε έχουν ήδη πλυθεί πριν φτάσουν στο ράφι. Μάλιστα, εάν πλένετε τα φρέσκα προϊόντα και δεν μπορείτε να τα στεγνώσετε εντελώς, η πρόσθετη υγρασία θα επιταχύνει την αποσύνθεσή τους ακόμα και μέσα στο ψυγείο.

Από την άλλη το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ακριβώς πριν από τη χρήση τους είναι σημαντικό να αφαιρέσετε βρωμιές και παθογόνα.

Μην χρησιμοποιείτε ξύδι στο νερό πλύσης, παρά τα όσα βλέπετε στα social media. Μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι δεν έχει καμία επίδραση στην μείωση του μικροβιακού φορτίου στα φρέσκα προϊόντα.

Ομοίως, μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να αφαιρέσει υπολείμματα φυτοφαρμάκων από την επιφάνεια ορισμένων προϊόντων, δεν συνιστάται στο σπίτι. Απλώς χρησιμοποιήστε απλό νερό βρύσης.

Το παν είναι η τοποθεσία διατήρησης και αποθήκευσης

Το κύριο πράγμα που χρειάζεστε είναι ο σωστός τύπος συσκευασίας και η σωστή θέση: σκοπός είναι να διαχειριστείτε την απώλεια υγρασίας, την αποσύνθεση και την ωρίμανση.

Οι τρεις κύριες επιλογές αποθήκευσης είναι στον πάγκο, στο ψυγείο ή σε ένα “δροσερό, στεγνό και σκοτεινό μέρος”, όπως το ντουλάπι. Ακολουθούν μερικά κοινά παραδείγματα προϊόντων και πού είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε:

  • Οι μπανάνες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πατάτες, η γλυκοπατάτα οι κολοκύθες διατηρούνται περισσότερο μέσα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι ή αποθήκη. Μην αποθηκεύετε πατάτες και κρεμμύδια μαζί: τα κρεμμύδια παράγουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο και το οποίο κάνει τις πατάτες να αλλοιώνονται πιο γρήγορα, ενώ η υψηλή υγρασία στις πατάτες χαλάει τα κρεμμύδια.
  • Επίσης, μην αποθηκεύετε φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, αβοκάντο και μπανάνες μαζί, γιατί αυτά τα φρούτα απελευθερώνουν αέριο αιθυλενίου καθώς ωριμάζουν, κάνοντας τα κοντινά φρούτα να ωριμάζουν (και ενδεχομένως να αλλοιώνονται) πολύ πιο γρήγορα..
  • Όλα τα φυλλώδη χόρτα, τα καρότα, τα αγγούρια, το κουνουπίδι και το μπρόκολο διατηρούνται καλύτερα στο συρτάρι χαμηλής υγρασίας στο ψυγείο. Μπορείτε να τα βάλετε σε διάτρητες πλαστικές σακούλες για να συγκρατούν την υγρασία αλλά να διατηρούν τη ροή του αέρα. Αλλά μην τα βάζετε σε εντελώς σφραγισμένες σακούλες γιατί αυτό μπορεί να επιβραδύνει την ωρίμανση ενώ παγιδεύει διοξείδιο του άνθρακα, οδηγώντας σε σήψη και δυσάρεστες οσμές.
  • Μερικά φρούτα είναι επίσης καλύτερα στο ψυγείο. Για παράδειγμα, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα περισσότερο στο ψυγείο, αν και μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για μικρά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, μην φυλάσσετε το καρπούζι στο ψυγείο για πολύ καιρό, καθώς θα χάσει τη γεύση και το βαθύ κόκκινο χρώμα του εάν διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερες από 3 ημέρες.
  • Τα περισσότερα βότανα και μερικά φυλλώδη λαχανικά, όπως το σέλινο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σπαράγγια, μπορούν να μπουν με τα κοτσάνια τους μέσα σε νερό για να διατηρηθούν τραγανά. Διατηρήστε τα σε καλά αεριζόμενο χώρο και μακριά από άμεσο ηλιακό φως, για να μην ζεσταθούν πολύ και μαραθούν.

Πηγή: /theconversation.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?