Το περπάτημα είναι απλό, δωρεάν και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να γίνει κανείς πιο δραστήριος, να χάσει βάρος και να γίνει πιο υγιής.
Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν με πιο αργό ρυθμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, καρκίνο ή άλλες αιτίες μέσα σε μια δεκαετία. Ως εκ τούτου, πρότειναν ότι το να περπατάμε πιο γρήγορα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής μας.
Ο Δρ Jonathan Goldney, από το Πανεπιστήμιο του Leicester, δήλωσε: «Ο τρόπος που περπατάτε, είναι πολύ σημαντικός για την υγεία σας. Ενθαρρύνουμε τους περιπατητές να επιταχύνουν το ρυθμό τους όπου είναι δυνατόν, καθώς αυτό μπορεί απλώς να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής τους. Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρωτούν τους ασθενείς τους πόσο γρήγορα περπατούν, καθώς αποδεικνύεται ότι αυτό μπορεί να τους πει πολλά για τον κίνδυνο θανάτου τους, γεγονός που μπορεί να καθοδηγήσει τη χρήση στρατηγικών για την πρόληψη του πρόωρου θανάτου και των ασθενειών».
Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο περπατά κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου -ακόμη και αν περπατά λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα. Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Progress in Cardiovascular Diseases της Elsevier, κατέγραψε στοιχεία από 391.652 Βρετανούς ηλικίας 38 έως 73 ετών. Τους ρώτησαν πόσο γρήγορα περπατούν – από αργά έως γρήγορα – και τους παρακολούθησαν για 12 χρόνια κατά μέσο όρο για να δουν πώς αυτό επηρέασε τον κίνδυνο θανάτου τους. Περίπου 22.413 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Όσοι περπατούσαν πιο γρήγορα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις να παρατηρούνται στους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και άλλων αιτιών. Ο ειδικός εξήγησε: «Απ’ όσο γνωρίζουμε, η σύγκριση μεταξύ του κινδύνου θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες αιτίες από διαφορετικά επίπεδα ρυθμού βαδίσματος δεν έχει συγκριθεί ποτέ στο παρελθόν. Ενώ παρατηρήσαμε μειώσεις και στις τρεις αιτίες θανάτου στους γρήγορους ή μέτριους περιπατητές, η μεγαλύτερη μείωση εντοπίστηκε στους ηλικιωμένους άνδρες συμμετέχοντες που πέρασαν από άλλες αιτίες θανάτου».
Πάντως, το περπάτημα είναι απλό, δωρεάν και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να γίνει κανείς πιο δραστήριος, να χάσει βάρος και να γίνει πιο υγιής. Αν και συχνά παραβλέπεται ως μορφή άσκησης, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αναπτύξει αντοχή, να κάψει τις περιττές θερμίδες και να κάνει την καρδιά του πιο υγιή.
Μάλιστα, δεν χρειάζεται να περπατάμε για ώρες. Με έναν μόνο ζωηρό δεκάλεπτο καθημερινό περίπατο, θα έχουμε πολλά οφέλη για την υγεία και είναι συνολικά150 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης, όπως συνιστάται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα για ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών. Ο «ζωηρός περίπατος» είναι λίγο πιο γρήγορος από έναν περίπατο.
Μερικοί τρόποι για να εντάξεις το περπάτημα στην καθημερινή σου ρουτίνα είναι:
• Να περπατάς για να πας στη δουλειά
• Να επισκέπτεσαι με τα πόδια τα καταστήματα
• Να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
• Να αφήνεις το αυτοκίνητο όταν πρόκειται για σύντομες μετακινήσεις
• Να πηγαίνεις με τα πόδια τα παιδιά στο σχολείο
• Να περπατάς τακτικά με φίλους
ΠΗΓΗ: queen.gr