Σήμα κινδύνου για αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων

Ezgif Com Webp To Jpg 2023 11 08t101524 147
Κοινοποίηση

Αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων καταγράφεται στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου τις τελευταίες εβδομάδες, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να καλεί τα κράτη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη σηκώσουν δυσανάλογο φορτίο (για μια επιπλέον χρονιά) τα συστήματα Υγείας.

Η χώρα μας, εν τω μεταξύ, δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς έως και βράδυ του περασμένου Σαββάτου περίπου 1.200 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της επικράτειας με λοίμωξη COVID-19.

Όπως εντούτοις διευκρινίζουν οι επιστήμονες του Κέντρου, η αύξηση αυτή που καταγράφεται είναι αναμενόμενη, όπως άλλωστε κάθε χειμώνα. Εντούτοις στη μεταπανδημική περίοδο διαπιστώνεται πως σταδιακά «ξυπνούν» και έως πρότινος παραγκωνισμένοι ιοί και βακτήρια, όπως π.χ. οι πνευμονίες από μυκόπλασμα, με αποτέλεσμα να ανοίγουν πολλά….μέτωπα για τους πλέον ευπαθείς.

Έτσι και σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, προκύπτει πως ενώ ο SARS-CoV-2 επηρεάζει σταθερά τους πολίτες άνω των 65 ετών,  το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανοδική τάση της δραστηριότητας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού  (RSV) που «έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών».

Υπό τα δεδομένα αυτά, το ECDC προειδοποιεί πως εφεξής τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, με έμφαση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΘ) και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην εφαρμογή κατάλληλων πρωτοκόλλων από το υγειονομικό προσωπικό που θα συμβάλλουν  «στη μείωση της επιβάρυνσης στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και στην αποφυγή κρουσμάτων σε αυτούς τους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων μακροχρόνιας φροντίδας».

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να αξιοποιούνται και λοιπά μέτρα δημόσιας Υγείας όπως είναι οι εμβολιασμοί, τα τεστ αλλά και η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων για τον COVID και την εποχική γρίπη. Οπως, δε, υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση, «η χρήση αντιβιοτικών για βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα πρέπει να ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση, καθώς τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιογενείς λοιμώξεις».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?