Σεξ στην τρίτη ηλικία: Τα οφέλη για τον εγκέφαλο

Κοινοποίηση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συχνότητα και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής επηρεάζουν διαφορετικά τις νοητικές ικανότητες ανάλογα με την ηλικία.

«Στους ηλικιωμένους 75 έως 90 ετών, το συχνό σεξ, μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, σχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σεξ» υπογραμμίζει η Shannon Shen, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών και μια από τις ερευνήτριες της μελέτης.

«Στους συμμετέχοντες ωστόσο ηλικίας 62 έως 74 ετών, η συχνότητα του σεξ δεν είχε ανάλογη επίδραση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής –σε επίπεδο σωματικής ευχαρίστησης και συναισθηματικής ικανοποίησης–ήταν ο παράγοντας που σχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα» προσθέτει.

Για να προσδιοριστεί η σύνδεση μεταξύ του φύλου και της υγείας του εγκεφάλου, η μελέτη ανέλυσε γνωστικές αξιολογήσεις για 1.683 ενήλικες. Η μελέτη ανέλυσε μόνο την σεξουαλική πράξη με σύντροφο και όχι τον αυνανισμό.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση πέντε χρόνια αργότερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η σεξουαλική συχνότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει τη γνωστική κατάσταση των γυναικών.

Παρότι η συχνότητα και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εξ ορισμού ωφέλιμη για όλους.

Για τους 60άρηδες, η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και η σχέση με τον σύντροφό τους φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα του σεξ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και οι ενήλικες με μειωμένη λίμπιντο μπορούν να έχουν καλή σεξουαλική ζωή, καθώς τα γνωστικά οφέλη προκύπτουν από την διαδικασία που συνοδεύει την σεξουαλική πράξη χωρίς ο οργασμός να είναι προαπαιτούμενο.

Το να παραμένουμε σεξουαλικά ενεργοί, μάς προσφέρει σημαντικά βιολογικά οφέλη καθώς μεγαλώνουμε, όπως η αύξηση της ροής του αίματος και η απελευθέρωση ενδορφινών από τον οργασμό. Εξίσου σημαντική είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες η επίδραση από κοινωνικής άποψης λόγω της αλληλεπίδρασης, της λεκτικής και συναισθηματικής επικοινωνίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Sex Research.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?