Στη χειρότερη θέση της ΕΕ σε ακάλυπτες ιατρικές εξετάσεις η Ελλάδα

Ct 640x426
Κοινοποίηση

Τη χειρότερη θέση κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ακάλυπτες ανάγκες εξετάσεις υγείας.

Αρκετοί Έλληνες δεν κάνουν εξετάσεις είτε λόγω του ότι υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής στη δημόσια υγεία, είτε επειδή δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ιδιωτικά εργαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της Eurostat με τίτλο «Ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις το 2022», το 16,7% των Ελλήνων δήλωσαν πως δεν μπόρεσαν να υποβληθούν πέρυσι σε εξετάσεις, με το 28% να δηλώνουν πως βρίσκονται σε φτώχεια.

Σύμφωνα με ίδια στοιχεία, ο μέσος όρος των ασθενών στις χώρες της ΕΕ που έπρεπε να κάνουν ιατρικές εξετάσεις και δεν μπορούσαν ήταν 3,3%, αρκετά πιο χαμηλά από το 16,7% της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Eurostat κατέγραψε ότι 5 περιφέρειες της Ελλάδας έχουν τη χειρότερη πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η χώρα μας με το ποσοστό από τη νεότερη έρευνα, είναι πρώτη στην αρνητική λίστα και ακολουθούν η Φινλανδία με 9,6%, η Ρουμανία με 7,9% και η Λετονία με 7,1%.

Στο άλλο άκρο, βρίσκονται η Γερμανία, όπου το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών για ιατρικές εξετάσεις ήταν μόλις 0,5%, η Τσεχία με το ακόμη χαμηλότερο 0,3% και η Κύπρος με ποσοστό μόλις 0,1%.

Το ποσοστό των ατόμων στην ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και ανέφεραν τέτοιες ανεκπλήρωτες ανάγκες ήταν 6,1%, διπλάσιο από το ποσοστό εκείνων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια (2,8%).

Παρόμοια μοτίβα ήταν ορατά σε όλη την ΕΕ, με εξαιρέσεις την Ισπανία (όπου το 2% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και 0,6% εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια).

Στην Ελλάδα, το αναφερόμενο ποσοστό ήταν 14,5% υψηλότερο από τις χώρες όπου οι πολίτες κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%).

Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 π.μ. (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία, με 8,5 π.μ. (11,7% έναντι 3,2%).

ΠΗΓΗ: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?