Table of Contents
Στρεπτόκοκκος: Σημαντικές Πληροφορίες και Προτάσεις Επικοινωνίας με Ιατρικό Προσωπικό
Τελευταία, έχουν καταγραφεί κρούσματα στρεπτόκοκκου ομάδας Α σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων δύο νηπιαγωγείων στην Αττική, της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, του Ωραιοκάστρου Σερρών, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη, καθώς και στο Ρέθυμνο. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την τοπική κοινωνία και τις υγειονομικές αρχές.
Ιδιαίτερη ανησυχία επικράτησε την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 5χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, απευθύνει έκκληση προς τους γονείς και τις τοπικές αρχές να αποφύγουν το κλείσιμο σχολείων και τις απολυμάνσεις, επισημαίνοντας ότι ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού και ως εκ τούτου, οι εν λόγω ενέργειες μπορεί να είναι αναποτελεσματικές.
Τι Είναι ο Στρεπτόκοκκος Ομάδας Α
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α (streptococcus pyogenes) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του λαιμού και των αμυγδαλών, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από σοβαρά συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μετάδοση του βακτηρίου γίνεται μέσω:
- Μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
- Επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
- Επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες
- Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Η μετάδοση είναι πιο εύκολη από άτομα που νοσούν, σε σύγκριση με υγιείς φορείς.
Συμπτώματα Στρεπτοκοκκικής Λοίμωξης
Τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:
- Αιφνίδιο πονόλαιμο
- Αίσθημα πόνου κατά την κατάποση
- Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές με πιθανές λευκές κηλίδες ή πύον
- Κόκκινες κηλίδες στον ουρανίσκο
- Πυρετό
Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, εξανθήματα ή γαστροεντερικά συμπτώματα, κυρίως σε μικρά παιδιά.
Προτάσεις Δράσης Αν Ήδη Εμφανιστούν Συμπτώματα
Αν υποψιάζεστε λοίμωξη από στεπτόκοκκο, το άτομο θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού αρχίσει την αντιβιοτική αγωγή, πριν επιστρέψει στο σχολείο ή σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:
- Καλή υγιεινή και πλύσιμο χεριών
- Μέτρα ατομικής προστασίας
- Αποφυγή συγχρωτισμού και καλός αερισμός των χώρων
- Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων
Διαφορετικοί Τύποι Λοιμώξεων
Η σοβαρότητα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ποικίλει. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η θνητότητα είναι υψηλή σε περιπτώσεις διεισδυτικής λοίμωξης, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι λιγότερο σοβαρές. Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι το 5-10% του πληθυσμού φιλοξενεί το βακτήριο χωρίς προβλήματα, ενώ ο πονόλαιμος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα.
Η Σημασία του Strep Test
Είναι κρίσιμο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο εάν το παιδί σας παρουσιάσει πονόλαιμο ή συμπτώματα στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Η εξέταση γίνεται συνήθως στο ιατρείο με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος (Strep Test). Αν η διάγνωση είναι θετική και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε ξανά με τον γιατρό.
Τα τεστ πρέπει να γίνονται μόνο από επαγγελματίες ιατρούς, καθώς οι οικιακές εξετάσεις μπορεί να είναι ανακριβείς. Πολλές φορές, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ψευδώς θετικά ή αρνητικά, επομένως η σωστή εκτίμηση είναι επιτακτική.
Διάρκεια και Αντιμετώπιση της Στρεπτοκοκκικής Φαρυγγίτιδας
Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την έκθεση στον στρεπτόκοκκο. Με τη σωστή θεραπεία, η αποκατάσταση είναι ταχεία και τα περισσότερα παιδιά ξαναγυρίζουν στις δραστηριότητές τους σε λίγες ημέρες. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τα οποία χρειάζεται να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές και να σταματήσει η μετάδοση του βακτηρίου.
Πιθανές Επιπλοκές
Αν και οι σοβαρές επιπλοκές από τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι σπάνιες, μπορεί να προκληθούν σοβαρές καταστάσεις αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν μόλυνση του αυτιού, ιγμορείτιδα, ρευματικό πυρετό και άλλες σοβαρές λοιμώξεις. Είναι ουσιώδες να παρακολουθείτε προσεκτικά τα συμπτώματα και να αναζητάτε ιατρική βοήθεια αν δεν υπάρξει βελτίωση μετά την έναρξη της θεραπείας.