Table of Contents
Στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Αν και η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της αρχής της άνοιξης, μπορεί να προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τα συμπτώματα και τη διαδικασία θεραπείας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν εγκαίρως.
Συμπτώματα Στρεπτοκοκκικής Φαρυγγίτιδας στα Παιδιά
Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια ήπια, αλλά ενοχλητική λοίμωξη. Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αιφνίδιος πονόλαιμος
- Πόνος κατά την κατάποση
- Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή πύο
- Κόκκινες κηλίδες στο ουρανίσκο
- Πυρετό
Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, πόνους στο σώμα ή γενική αδιαθεσία, εξανθήματα, καθώς και κοιλιακό πόνο, ναυτία ή εμετός, ιδιαίτερα σε μικρότερα παιδιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όχι όλα τα διαγνωσμένα κρούσματα πονόλαιμου σχετίζονται με τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, καθώς τα παιδιά μπορεί και να εμφανίσουν πονόλαιμο λόγω ιογενών λοιμώξεων.
Συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή ή επιπεφυκίτιδα δηλώνουν τη ιογενή αιτία και όχι τη λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Για το λόγο αυτό, εάν το παιδί σας εμφανίσει πονόλαιμο ή άλλα συμπτώματα που προσεγγίζουν τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, συνιστάται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για να διαπιστώσετε εάν απαιτείται θεραπεία.
Σημαντικές Στιγμές για Επίσκεψη στον Γιατρό
Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό εάν το παιδί σας εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα. Η εξέταση συνήθως πραγματοποιείται με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος (Strep Test) στο ιατρείο. Αν το παιδί διαγνωστεί με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα αλλά τα συμπτώματα δεν αρχίσουν να βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από την έναρξη της θεραπείας, πρέπει να επαναληφθεί η ιατρική αξιολόγηση.
Διάρκεια και Αντιμετώπιση της Λοίμωξης
Συνήθως, τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την έκθεση στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Με σωστή διάγνωση και θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά ανακάμπτουν και επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τα οποία μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας και ανακουφίζουν τα συμπτώματα, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την εξάπλωση της λοίμωξης.
Μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής, το παιδί θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα μέσα σε 24 ώρες και δεν θα είναι πλέον μεταδοτικό. Είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται η αντιβιοτική αγωγή, ακόμη κι αν το παιδί δείχνει σημάδια βελτίωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν απαιτούνται αντιβιοτικά για όλες τις περιπτώσεις πονόλαιμου, ιδιαίτερα αν η αιτία είναι ιογενής.
Επιπλοκές και Μεταδοτικότητα
Αν και οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εάν τα βακτήρια επεκταθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλοκές όπως:
- Μόλυνση του αυτιού
- Μόλυνση των ιγμορείων
- Αποστήματα των αμυγδαλών ή του λαιμού
- Ρευματικός πυρετός
- Μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα
- Σοβαρές λοιμώξεις αίματος, σύνδρομο τοξικού σοκ
Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι πολύ μεταδοτική. Μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων ή πιάτων. Η καλύτερη πρόληψη περιλαμβάνει:
- Συχνό πλύσιμο των χεριών
- Κάλυψη του στόματος κατά το βήχα ή φτάρνισμα
- Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων
Τα άτομα με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρι να μην έχουν πυρετό και να έχουν λάβει αντιβιοτικά για τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης, είναι εφικτό να προσβληθεί κάποιος από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα ακόμη κι αν δεν έχει αμυγδαλές, αν και ο κίνδυνος είναι μειωμένος.