Τα αντιγηραντικά οφέλη της υγιεινής διατροφής

υγιεινη
Κοινοποίηση

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει εδώ και κάποια χρόνια, ότι οι άνθρωποι που τρώνε υγιεινά έχουν υγιέστερους εγκεφάλους καθώς γερνούν, αλλά και μειωμένες πιθανότητες για άνοια

Τώρα, πιστεύουν ότι γνωρίζουν το γιατί: Φαίνεται ότι η υγιεινή για την καρδιά μεσογειακή δίαιτα ή η δίαιτα DASH επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση, συμβάλλοντας στην προστασία του εγκεφάλου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο βραδύτερος ρυθμός γήρανσης αποτελεί μέρος της σχέσης της υγιεινής διατροφής με τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Aline Thomas, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για την έρευνα του Αλτσχάιμερ και της Γήρανσης του Εγκεφάλου Taub του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Η Thomas και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα δεκαετιών από τη συνεχιζόμενη μελέτη Framingham Heart Study, η οποία ξεκίνησε το 1971.

Eπικεντρώθηκαν σε πάνω από 1.600 άτομα της δεύτερης γενιάς της μελέτης, οι οποίοι υποβάλλονταν σε έλεγχο κάθε τέσσερα έως επτά χρόνια μέσω στοιχείων για τη διατροφή και αποτελεσμάτων νευρογνωστικών τεστ.

Συνολικά 160 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.

«Μεγάλη προσοχή στην έρευνα για την άνοια, επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Daniel Belsky, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολούμπια και στο Κέντρο Γήρανσης του Κολούμπια.

«Εξετάσαμε την υπόθεση ότι η υγιεινή διατροφή προστατεύει από την άνοια επιβραδύνοντας το συνολικό ρυθμό βιολογικής γήρανσης του οργανισμού», εξήγησε ο Belsky.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κυτταρική γήρανση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ένα «επιγενετικό ρολόι» που ονομάζεται DunedinPACE. Αναπτύχθηκε από τον Belsky και άλλους ερευνητές όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο Duke.

Σύμφωνα με τον Belsky, το DunedinPACE είναι «σαν ένα ταχύμετρο για τις βιολογικές διεργασίες της γήρανσης», που τις παρακολουθεί καθώς λειτουργούν στο σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά αυτό που ονομάζεται Μεσογειακή-Διατροφική Παρέμβαση για τη Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση (MIND) είχαν πιο αργή γήρανση, όπως μετρήθηκε από το DunedinPACE, καθώς και μειωμένες πιθανότητες για άνοια και πρόωρο θάνατο.

Συνολικά, υπολόγισαν ότι περίπου το 27% της συσχέτισης μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου άνοιας οφείλεται πιθανώς στην επιβραδυνόμενη γήρανση.

Η δίαιτα MIND συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH, που συνιστώνται εδώ και χρόνια από διατροφολόγους και άλλους ειδικούς σε θέματα υγείας.

Περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας. Δεν περιλαμβάνει κρέας, ζάχαρη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of Neurology.

ΠΗΓΗ: ONMED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?