Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής για την καρδιά: Βελτιώσεις ανεξαρτήτως απώλειας βάρους

6519f958f26f2c909caa36e9c4f99a87
Κοινοποίηση

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής για την καρδιά ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους

Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες δεν χάνουν βάρος. Παρά τη μείωση του βάρους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στους καρδιομεταβολικούς δείκτες. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της HDL ή καλής χοληστερόλης, τη μείωση των επιπέδων της λεπτίνης, μιας ορμόνης που σηματοδοτεί την πείνα, καθώς και τη μείωση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Anat Yaskolka Meir, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, επισήμανε ότι οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν την απώλεια βάρους με την υγεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση αποτυχίας για εκείνους που δεν βλέπουν αλλαγές στην κλίμακα. “Τα ευρήματά μας αντικατοπτρίζουν μια νέα προοπτική. Οι άνθρωποι που δεν χάνουν βάρος μπορούν να βελτιώσουν το μεταβολισμό τους και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, κάτι που είναι ένα μήνυμα ελπίδας,” δήλωσε.

Η ερευνά περιλάμβανε 761 ανθρώπους με κοιλιακή παχυσαρκία στο Ισραήλ, που συμμετείχαν σε σημαντικές κλινικές δοκιμές διατροφής με υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης. Σε κάθε δοκιμή, οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία για να ακολουθήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως δίαιτες χαμηλών λιπαρών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μεσογειακή διατροφή, για διάστημα 18 έως 24 μηνών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 36% των συμμετεχόντων πέτυχαν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους, το 36% πέτυχαν μέτρια απώλεια βάρους, ενώ το 28% δεν παρουσίασαν απώλεια βάρους.

Ο ερευνητές τόνισαν ότι η απώλεια βάρους συσχετίζεται με αρκετές βελτιώσεις στην υγεία. Κάθε κιλό που χάνεται σχετίζεται με αύξηση 1,44% της HDL χοληστερόλης, μείωση 1,37% των τριγλυκεριδίων, 2,46% μείωση της ινσουλίνης και 2,79% μείωση της λεπτίνης, καθώς και μείωση της αρτηριακής πίεσης και των ηπατικών ενζύμων. Μάλιστα, όσοι συμμετέχοντες παρουσίασαν αντοχή στην απώλεια βάρους, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή οι γυναίκες, επίσης εμφάνισαν πολλές από αυτές τις βελτιώσεις.

“Πρόκειται για ουσιαστικές μεταβολικές αλλαγές με πραγματικές καρδιομεταβολικές συνέπειες,” δήλωσε η Yaskolka Meir, προσθέτοντας ότι “η μελέτη μας έδειξε ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργεί, ακόμη και αν το βάρος δεν αλλάζει.” Η Iris Shai, κύρια ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Χάρβαρντ, πρόσθεσε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν βιολογική προδιάθεση που τους επηρεάζει διαφορετικά στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι “δεν πρόκειται απλώς για θέληση ή πειθαρχία — πρόκειται για βιολογία.”

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology, και προσφέρουν νέα προοπτική στη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας, εστιάζοντας στην αξία της διατροφής ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?