Τα οφέλη του ύπνου για όσους αισθάνονται μοναξιά

65cb4c86 Bigstock Man Snoring Loudly In His Bed 432056513
Κοινοποίηση

Οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι, μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση του χρόνου ύπνου, ειδικά αν είναι νεότερης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο καλύτερος ύπνος σχετίζεται με σημαντικά λιγότερη συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ειδικά οι νεότεροι ενήλικες ωφελούνται περισσότερο από τον καλύτερο ύπνο, ενώ οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αναφέρουν λιγότερη μοναξιά όταν έχουν κοιμηθεί επαρκώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Η μοναξιά αποτελεί πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη κατανόησης και καλύτερης αντιμετώπισης από τους παρόχους υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Joseph Dzierzewski, αντιπρόεδρος έρευνας και επιστημονικών υποθέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στην Ουάσιγκτον.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ βίωναν μοναξιά, ενώ τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που λήφθηκαν για την προστασία της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιδείνωσαν την κατάσταση.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στην κατανόηση της μοναξιάς κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής», δήλωσε ο Dzierzewksi.

«Ίσως οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας του ύπνου να έχουν ευεργετική επίδραση στη μοναξιά, ιδίως για τους νέους».

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.300 ενήλικες μέσης ηλικίας 44 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την υγεία του ύπνου. Συμπλήρωσαν επίσης ένα έντυπο που υπολόγιζε τα επίπεδα μοναξιάς.

Οι προσπάθειες για τη μείωση της μοναξιάς θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην προαγωγή της υγείας του ύπνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Το γιατί οι νεότεροι ενήλικες μπορεί να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη από τον ύπνο αναφορικά με τη μοναξιά σε σχέση με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, είναι άγνωστο και ενδιαφέρον και σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», δήλωσε ο Dzierzewski.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Sleep.

ΠΗΓΗ: YGEIAMOU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?