Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”

Young,woman,reacting,in,shock,to,hot,or,cold,shower
Κοινοποίηση

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις σχετικά με το κρύο ντους και τις ευεργετικές ιδιότητες για τη σωματική και ψυχική υγεία – Για τον κινηματογραφικό Thor ωστόσο, το κολύμπι σε παγωμένα νερά έχει μόνο οφέλη – Ενημερωθείτε

Στα παγωμένα νερά του Αρκτικού κολύμπησε ο περιβόητος Thor ή κατά κόσμον Chris Hemsworth για την ανάδειξη των ορίων της ανθρώπινης αντοχής και την επιδίωξη της μακροβιότητας με ποιοτική υγεία, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic.

New York, NY – June 11, 2019: Chris Hemsworth in Dolce & Gabbna suit attends Men in Black: International premiere at AMC Lincoln Center/ Photo: Shutterstock

Σύμφωνα με τον Ross Edgley, επιστήμονα της άσκησης, του αθλητισμού και των ακραίων σπορ που παρευρέθηκε στα γυρίσματα, η βύθιση σε παγωμένο νερό έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τη μακροζωία και την υγεία. Μπορεί ωστόσο, σε ακραίες συνθήκες, να προκαλέσει υποθερμία και θάνατο.

Συνεπώς, μικρές δόσεις έκθεσης στο κρύο όπως κατά το παγωμένο ντους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να βελτιώσουν τη διάθεση και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι συνεπειών της γήρανσης. Τι ισχύει όμως;

Καλύτερη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια από τις αλλαγές που υιοθέτησε ο Hemsworth για να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία, ήταν να γυρίζει στο παγωμένο το νερό τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα τους ντους του. Μια σχετικά έρευνα του 2016 έδειξε ότι όσοι ολοκλήρωναν το ντους τους με κρύο νερό έλειπαν λιγότερες μέρες από την εργασία τους λόγω ασθένειας.

Μυοχαλαρωτική δράση

Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση του πάγου και του παγωμένου νερού στο μυικό σύστημα είναι αντικρουόμενα. Μολονότι του αποδίδονται ανακουφιστικές ιδιότητες έναντι του πόνου και της κόπωσης, δημοσιεύεται έρευνα που αμφισβητεί τα οφέλη του σχετικά με την ανάκαμψη. Εν αντιθέσει, σημειώνει ο Luke Zocchi, επιβραδύνει την αναπλήρωση της μυικής μάζας και εμποδίζει το χτίσιμό της από τη σωματική άσκηση. Μια ακόμα πρόσφατη μελέτη ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή κρύου σε τραυματισμούς και μυϊκούς πόνους δεν βοηθά.

Τα ίδια οφέλη από τη συστηματική άσκηση

Εναλλακτικές για όσους δεν αγαπούν το κρύο δίνουν ειδικοί από την κορυφαία Κλινική του Κλίβλαντ. Συγκεκριμένα, η έντονη σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει παρόμοια οφέλη βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας την ψυχική υγεία. Σε περίπτωση μυϊκού πόνου, προτείνεται αποκατάσταση μέσω ασκήσεων όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?