Ο περιστασιακός βήχας είναι φυσιολογικός και υγιής. Ένας βήχας όμως που επιμένει για αρκετές εβδομάδες ή προκαλεί αποχρωματισμένη ή αιματηρή βλέννα μπορεί να υποδεικνύει μια πιο σοβαρή κατάσταση.
Ο βήχας είναι η αντίδραση του σώματος όταν κάτι ερεθίζει τον λαιμό ή τους αεραγωγούς. Ο εκάστοτε ερεθιστικός παράγοντας διεγείρει τα νεύρα που στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος λέει στους μύες στο στήθος και την κοιλιά να ωθήσουν αέρα έξω από τους πνεύμονες για να αποβάλλουν τον ερεθιστικό παράγοντα.
Ο παρατεταμένος, έντονος βήχας μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να προκαλέσει ακόμα περισσότερο βήχα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη ή λιποθυμία, πονοκεφάλους, ακράτεια ούρων, έμετο και ακόμη και σπασμένα πλευρά!
Οξύς έναντι χρόνιου βήχα
Ο βήχας θεωρείται οξύς εάν διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Μερικές από τις αιτίες ενός οξέος βήχα είναι:
- Κοινό κρυολόγημα
- Γρίπη
- Εισπνοή κάποιου ερεθιστικού, όπως καπνός, σκόνη, χημικές ουσίες ή ξένο σώμα
- Πνευμονία
- Κοκκύτης
Μερικές κοινές αιτίες για έναν χρόνιο βήχα είναι:
- Αλλεργίες
- Άσθμα
- Βρογχίτιδα
- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- COVID 19
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Καρκίνος πνεύμονα
- Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
Αντιμετώπιση βήχα
Συνήθως, ένας ήπιος βήχας θα είναι βραχύβιος και μάλλον σχετίζεται με καταρροή ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα είδη βήχα θα υποχωρήσουν από μόνα τους.
Τα αντιβηχικά φάρμακα είναι το πιο κοινό αντίδοτο στον οξύ βήχα, όταν αυτός σας προκαλεί μεγάλη ενόχληση, αλλά δεν σχετίζεται με δυνητικά ανησυχητικά συμπτώματα.
Για να ανακουφίσετε τον βήχα σας, οι σταγόνες για τον βήχα ή οι σκληρές καραμέλες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον ξηρό βήχα και να καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Μην τα δώσετε σε παιδί κάτω των 6 ετών, ωστόσο, λόγω του κινδύνου πνιγμού. Επίσης, δοκιμάστε να πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να χαλαρώσετε τον βήχα.
Δοκιμάστε επίσης τα εξής:
- Κοτόσουπα
- Ξεκούραση
- Χρήση υγραντήρα στο σπίτι
- Ζεστό ντους με μπόλικους ατμούς στο μπάνιο
- Ζεστά υγρά, όπως ζωμό και τσάι
- Αποφυγή καπνίσματος
Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τον βήχα. Αντιμετωπίζουν βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, αλλά όχι ιογενείς ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και οι περισσότεροι πονόλαιμοι.
Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν αρχίσετε να βήχετε πυκνά, πράσινα έως καφέ πτύελα με πυρετό και ρίγη. Εάν έχετε πόνο στο στήθος ή αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, καλέστε το 166!
Πηγή: mayoclinichealthsystem.org