Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προηγούμενες έρευνες για τη γυμναστική έχουν επικεντρωθεί στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά λίγες έχουν διερευνήσει το ημερήσιο μοτίβο της σωματικής δραστηριότητας που μετράται με επιταχυνσιόμετρο για να ταξινομήσουν την ώρα της ημέρας κατά την οποία γίνεται η ανθρώπινη κίνηση.
Τι αποκαλύπτουν οι ερευνητές για τη γυμναστική
Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον το ημερήσιο μοτίβο της μετρηθείσας με επιταχυνσιόμετρο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ανθρώπινης κίνησης και της παχυσαρκίας. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.285 συμμετέχοντες και η σωματική δραστηριότητα ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες, πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της παχυσαρκίας στην πρωινή ομάδα. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης από εκείνους στις άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν πιο υγιεινή διατροφή και λιγότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ανά μονάδα σωματικού βάρους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Συνολικά οι συμμετέχοντες στην πρωινή ομάδα ήταν 10-13 χρόνια μεγαλύτεροι από τις δύο άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών, ήταν στην πλειονότητά τους μη ισπανόφωνοι λευκοί, είχαν κολεγιακή ή ανώτερη εκπαίδευση και δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση καπνού ή αλκοόλ.
Η κλινική ψυχολόγος, Ρεμπέκα Κρουκόφσκι, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από εκείνους που ασκούνται σε άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη». Όπως προσθέτει, όσοι ξυπνούν σταθερά αρκετά νωρίς για την πρωινή άσκηση «μπορεί να είναι βιολογικά διαφορετικοί από τα “νυχτοπούλια”».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ