Table of Contents
Προβλήματα σε δεκάδες ασθενείς και ακόμα μεγαλύτερες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, αναμένεται να προκαλέσουν οι αναστολές των επεμβάσεων σε τουλάχιστον 2 νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται, δίχως να υπάρχει στον ορίζοντα νέα ημερομηνίας επανέναρξης.
Κλειστά για ένα μήνα τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Πέλλας
Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες, λουκέτο αναγκάστηκε να βάλει στα τακτικά χειρουργεία η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, καθώς όπως προκύπτει από έγγραφο της διοίκησης, η αιφνίδια έλλειψη αναισθησιολόγων, καθιστά επιτακτική την προσωρινή αναστολή διενέργειας των τακτικών χειρουργείων.
Η αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων έχει ήδη αποφασιστεί για ολόκληρο τον Οκτώβριο και ως εκ τούτου θα πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.
Άγνωστο παραμένει ποια λύση θα δοθεί για την εύρεση αναισθησιολόγων, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να κάνουν τις επεμβάσεις τους από τον Νοέμβριο και μετά.
Κλειστά τα τακτικά χειρουργεία και στο «Βενιζέλειο» της Κρήτης
Μόνο έκτακτα και ογκολογικά χειρουργεία πραγματοποιούνται και στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης.
«Η κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο, οι οποίοι σήμερα μετά βίας φτάνουν τους πέντε, ενώ το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτείται ένας από αυτούς και έτσι θα μείνουν τέσσερις», ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο Γιώργος Κωστάκης, μέλος της τριμελούς επιτροπής ιατρών του «Βενιζελείου» Νοσοκομείου και διευθυντής Χειρουργικής ΕΣΥ.
Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί εάν θα είναι μόνιμη ή όχι η αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων.
Ο κ. Κωστάκης, πάντως, δηλώνει απαισιόδοξος λέγοντας πως δεν διαφαίνεται κάποια λύση παρά μονάχα προσωρινές εμβαλωματικές ενέργειες.
Μεγάλες οι λίστες αναμονής χειρουργείων
Όπως εξήγησε ο ίδιος, έχει περίπου 450 άτομα στη λίστα που περιμένουν να χειρουργηθούν από αυτόν και πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού τακτικών χειρουργείων εφόσον αυτά έχουν ανασταλεί.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες, αναισθησιολόγος από το ΠΑΓΝΗ μετακινήθηκε στο «Βενιζέλειο» προκειμένου να καλύψει εφημερία.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα πρώτα νοσοκομεία της χώρας που επισκέφτηκε (21 Ιουλίου) μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ήταν το «Βενιζέλειο», κάτι που σημαίνει ότι είχαν ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Παραιτούνται ειδικευόμενοι χειρουργοί
Την ίδια ώρα σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους ειδικευόμενους χειρουργούς του «Βενιζέλειου», οι οποίοι αδυνατούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους.
«Η εκπαίδευση των ειδικευομένων είναι ελλιπέστατη δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε τον αριθμό των χειρουργείων και δεν μαθαίνουμε αυτά που πρέπει», εξηγεί ο Μύρων Μαρκάκης, ειδικευόμενος χειρουργικού τομέα στην Οφθαλμολογία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικευόμενοι παραιτούνται προκειμένου να πάνε σε άλλες πόλεις της επαρχίας ή σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας για να κάνουν αυτά που καλούνται μέσα στην ειδικότητα τους.
Παρέμβαση από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, Πέμπτη, με αφορμή την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΙΣΗ), αναφέρει ότι «παραλείψεις και αδράνειες της τελευταίας δεκαπενταετίας έχουν πια δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, που υποσκάπτουν την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και βάζουν σε κίνδυνο την παροχή των υπηρεσιών υγείας στο Νομό αλλά και της Κρήτης ολόκληρης».
Οι γιατροί αναφέρουν ότι το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό στο «Βενιζέλειο» με τη μείωση του αριθμού των αναισθησιολόγων λόγω παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων και άγονων προκηρύξεων.
Η αντιμετώπιση του επείγει, καθώς «οι ασθενείς με χρόνια χειρουργικά προβλήματα δεν μπορούν να χειρουργηθούν, οι συνάδελφοι χειρουργοί έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης καθώς χειρουργούν σπάνια και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι των χειρουργικών κλινικών που γεμάτοι όνειρα επέλεξαν το νοσοκομείο ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν μιας και δεν εκπαιδεύονται», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου.
Μάλιστα, οι γιατροί προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως:
- Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ιατρών που είναι προς συνταξιοδότηση.
- Άμεση αλλαγή του χρονοβόρου τρόπου κρίσεων επιμελητών από πανελλαδικό επίπεδο σε επίπεδο ανά ΔΥΠΕ ή νοσοκομείο.
- Άμεση παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ενδεχόμενο μείωσης χειρουργείων και στο ΠΑΓΝΗ
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) η κατάσταση φαίνεται να είναι λίγο καλύτερη, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι και εκεί το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ηρακλείου, Αλέξανδρο Καφετζάκη, σήμερα στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν περίπου 7,5 χειρουργικές αίθουσες κάθε μέρα, ωστόσο, όπως είπε, φημολογείται πολύ έντονα ότι επίκεινται νέες παραιτήσεις αναισθησιολόγων.
«Αυτό γέννα φόβους ότι σε λίγο καιρό το ΠΑΓΝΗ δεν θα μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος που σηκώνει σήμερα αφού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετούνται ασθενείς από όλη την Κρήτη» καταλήγει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: news247.gr