Το αντιβιοτικό τρόφιμο που ρυθμίζει πίεση και χοληστερόλη και εξασφαλίζει μακροβιότητα

282081980 Garlic Skordo
Κοινοποίηση

Δίνει γεύση και άρωμα και φαγητά μας εδώ και αιώνες, δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό του πλεονέκτημα. Το σκόρδο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό υλικό. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο Ιπποκράτης, «πατέρας» της Ιατρικής, συνήθιζε να «συνταγογραφεί» το σκόρδο για να αντιμετωπίσει διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Υπάρχουν, επίσης, τεκμηριωμένα στοιχεία της χρήσης του από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, μεταξύ των οποίων οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί. Η μοντέρνα ιατρική επιβεβαιώνει πολλά από αυτά τα οφέλη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το πιο εύκολο «κόλπο» για να ρίξουμε την πίεση είναι λίγο σκόρδο. Στην πραγματικότητα, όμως, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σε πολλά περισσότερα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα οφέλη του για την υγεία:

1. Περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι τα περισσότερα οφέλη του σκόρδου οφείλονται στον σχηματισμό θειικών ενώσεων κατά το κόψιμό του. Η πιο γνωστή είναι η αλισίνη, που δημιουργείται στο φρέσκο σκόρδο μόνο για λίγο, αφού το κόψετε ή το πολτοποιήσετε. Άλλες ωφέλιμες ενώσεις του σκόρδου είναι το διαλλυλ-δισουλφίδιο και η S-αλλυλ-κυστεΐνη. Αυτές οι θειικές ενώσεις διέρχονται στον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος και στη συνέχεια «ταξιδεύουν» σε όλο το σώμα, ασκώντας ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.

2. Προστατεύει από μια σειρά παθήσεων όπως το κοινό κρυολόγημα

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν εκχύλισμα για 3 μήνες κατά την περίοδο των εποχικών ιώσεων του χειμώνα εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις του σκόρδου έχουν αντιικές ιδιότητες, που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην προστασία ενάντια στους ιούς.

3. Τα ενεργά συστατικά του μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγεί σε αυτές τις νόσους. Μια μετα-ανάλυση του 2020 σε μια σειρά ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο μπορούσε να βοηθήσει τους υπερτασικούς ανθρώπους να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Οι ερευνητές κατέληξαν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η ίδια συνήθεια μπορούσε να μειώσει κατά 16-40% τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μάλιστα, η επίδραση του σκόρδου ήταν παρόμοια με αυτή ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών που χορηγούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2019 σημειώνει ότι η αλισίνη μπορεί να μειώσει την αγγειοτενσίνη II, μια ορμόνη που συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

4. Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018 υποστήριξε ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συνολική, αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Οι ερευνητές πρότειναν στους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να αυξήσουν την κατανάλωση σκόρδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του 2016, η τακτική κατανάλωση σκόρδου για περισσότερους από δύο μήνες μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά έως και 10%.

5. Προάγει τη μακροζωία

Η δυνητική επίδραση του σκόρδου στη μακροζωία δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί επιστημονικά στους ανθρώπους. Ωστόσο, δεδομένων των αποδεδειγμένων οφελών του σε σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, δεν προκαλεί απορία η ιδιότητα του σκόρδου να συμβάλλει στη μακροζωία. Σε μια κινεζική μελέτη του 2019, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν σκόρδο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έζησαν περισσότερο απ’ όσους έτρωγαν σκόρδο πιο σπάνια. Τέλος, η ιδιότητά του να προστατεύει από μεταδοτικές ασθένειες είναι επίσης σημαντική, ειδικά για τους ηλικιωμένους, που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και μια τέτοια λοίμωξη θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?