Το συστατικό που κάνει τον καφέ «φάρμακο» για την υγεία μας

87aa6945c7e83f29f9f9109deeb30966 Xl
Κοινοποίηση

Η κατανάλωση του καφέ έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία μας, εφόσον δεν γίνεται κατάχρηση. Υπάρχει ένα συστατικό που τα πολλαπλασιάζει.

Ο καφές έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς αυτά που προσφέρει στην υγεία όσων των καταναλώνουμε, αλλά και όσων προκαλεί η κατάχρηση. Δηλαδή, η κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών την ημέρα.

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπροσθέτως, μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο European Journal of Preventive Cardiology ανακάλυψε ότι έως και τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν πως περισσότερη ποσότητα ενδέχεται να προκαλεί προβλήματα, ενώ αποκάλυψαν και ένα συστατικό που μπορούμε να προσθέσουμε στον καφέ, ώστε να μας δώσει τα περισσότερα δυνατά ‘δώρα’.

Είναι το κακάο. Για την ακρίβεια, η όσο το δυνατόν περισσότερο φυσική εκδοχή του.

Υπάρχει ένα συστατικό που προτείνεται και από καρδιολόγους, για προσθήκη στον καφέ μας. LUCA BRUNO/AP PHOTO

Διευκρινίζεται πως στο φλιτζάνι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο πέραν καφέ και κακάο (δηλαδή, ζάχαρη ή γάλα), καθώς όποια άλλη προσθήκη εξαφανίζει τα οφέλη.

Ας δούμε τι δίνει το κακάο στη φυσική του εκδοχή (όχι τα ζαχαρούχα μείγματα κακάο ή τα βαριά επεξεργασμένα ροφήματα σοκολάτας).

  1. διαθέτει σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τον καφέ. Για την ακρίβεια, είναι 15 φορές μεγαλύτερη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά και μπορούν να μειώσουν το ρίσκο χρόνιων ασθενειών.
  2. μειώνει τη φλεγμονή, χάριν των φλαβανολών που περιέχει, των γνωστών αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων. Χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς, ενώ βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
  3. προάγει την υγεία του εντέρου, την πέψη και το αίσθημα πληρότητας, μέσω των διαιτητικών ινών που διαθέτει και είναι εννέα φορές περισσότερες από εκείνες του καφέ.
  4. συμβάλει στην καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων και την παραγωγή ενέργειας, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο -πιο πλούσιο από τον καφέ.
  5. παρέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο σίδηρο από τον καφέ, ένα απαραίτητο μέταλλο για τη μεταφορά οξυγόνου και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

ΠΟΣΟ ΚΑΚΑΟ ΚΑΝΕΙ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΑΣ

Ατυχώς η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα στην «τέλεια» ποσότητα σκόνης κακάο για τον καφέ μας, ώστε να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε την καρδιά μας, χρειάζονται έως 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως.

Εάν θέλουμε να συμβάλλουμε στην υγεία του εντέρου, αρκεί η μια κουταλιά της σούπας κάθε ημέρα. Αν ζητούμενο είναι η ενίσχυση των αντιοξειδωτικών, χρειάζεται ο λιγότερο επεξεργασμένος τύπος.

ΠΗΓΗ: NEWS247

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?