Τρέξιμο ή περπάτημα; Μισή ώρα jogging ή δέκα χιλιάδες βήματα; Έρευνα αποκαλύπτει ποιος στόχος άσκησης προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη
Παρότι τα 10 χιλιάδες βήματα έχουν γίνει εδώ και καιρό ένας από τους κανόνες για γερή καρδιά και μακροζωία, ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη αποδεικνύουν ότι τόσο οι στόχοι άσκησης με βάση τα βήματα όσο και οι στόχοι άσκησης με βάση το χρόνο συνδέονται ισοδύναμα με πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Με λίγα λόγια, είτε μετρήσουμε τη σωματική δραστηριότητα σε βήματα είτε σε λεπτά, σημασία έχει να γυμναστούμε με τον τρόπο που μας ευχαριστεί περισσότερο.
Πώς όμως συγκρίνονται οι στόχοι που βασίζονται στον χρόνο με εκείνους που βασίζονται στα βήματα; Οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 14.399 γυναίκες που ήταν υγιείς -χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Την περίοδο μεταξύ του 2011 και του 2015, οι συμμετέχουσες ηλικίας 62 ετών και άνω φορούσαν καθημερινά wearables για επτά ημέρες, προκειμένου να καταγράψουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους, αφαιρώντας τις συσκευές μόνο για τον ύπνο ή για δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό.
Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι γυναίκες απάντησαν ετησίως σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και ειδικότερα για καρδιαγγειακές παθήσεις ή πρόωρο θάνατο. Η ερευνητική παρακολούθηση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2022.
Όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα, οι γυναίκες γυμνάζονταν κατά μέσο όρο για 62 λεπτά την εβδομάδα και περπατούσαν κατά μέσο όρο 5.183 βήματα την ημέρα, χωρίς να μετράει εάν αξιολογήθηκε η άσκηση με τον αριθμό των βημάτων είτε ως χρόνος μέτριας έως έντονης δραστηριότητας. Μετά από 9 χρόνια παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ότι οι πιο δραστήριες γυναίκες -είτε σε βήματα είτε με λεπτά- διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο -μεταξύ 30% και 40%- θανάτου ή καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τις λιγότερο δραστήριες γυναίκες.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι κάθε μέθοδος έχει τα μειονεκτήματά της: η καταμέτρηση των βημάτων μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σωματικά επίπεδα και δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και το κολύμπι, που είναι ευκολότερο να παρακολουθούνται με βάση το χρόνο, ενώ οι ηλικιωμένοι τείνουν να λαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινής τους δραστηριότητας μέσω βημάτων από καθημερινές εργασίες, όπως η καθαριότητα και οι δουλειές. Για παράδειγμα, αν ένας 20χρονος και ένας 80χρονος περπατούν για 30 λεπτά με μέτρια ένταση, ο αριθμός των βημάτων τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά.
«Για ορισμένους, ειδικά για τους νεότερους, η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τένις, ποδόσφαιρο, περπάτημα ή τρέξιμο, τα οποία μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται με βήματα. Ωστόσο, για άλλους, μπορεί να αποτελείται από ποδηλατικές βόλτες ή κολύμπι, όπου η παρακολούθηση της διάρκειας της άσκησης είναι απλούστερη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα να προσφέρουν πολλαπλούς τρόπους επίτευξης των στόχων. Η κίνηση φαίνεται διαφορετική για τον καθένα και σχεδόν όλες οι μορφές κίνησης είναι ευεργετικές για την υγεία μας» κατέληξε ο Δρ Rikuta Hamaya, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.
ΠΗΓΗ: YGEIAMOU