Μια ομάδα ερευνητών φαίνεται πως ανακάλυψε τον τρόπο να παράγει λαχανικά με συγκεκριμένη σύσταση, ώστε να εξυπηρετούν εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες – Διαβάστε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα των δοκιμών τους
Ένα βήμα πριν από μια διατροφική «επανάσταση» φαίνεται πως βρίσκονται Ιταλοί ερευνητές, καθώς καλλιέργησαν με επιτυχία λαχανικά με συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ, με στόχο την κάλυψη εξειδικευμένων διατροφικών αναγκών. Τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται σε σχετική δημοσίευση στο Journal of the Science of Food and Agriculture.
Αφορμή για την προσπάθεια αυτή αποτέλεσε το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξατομικευμένη διατροφή. Τη διεκπεραίωση της δοκιμής ανέλαβε μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Massimiliano D’Imperio και Francesco Serio από το Ινστιτούτο Επιστημών Παραγωγής Τροφίμων (ISPA) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CNR) και τον Massimiliano Renna, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Aldo Moro.
«Η βιοενίσχυση των λαχανικών χωρίς τη χρήση του εδάφους άνοιξε την πόρτα στη δυνατότητα προσαρμογής της παραγωγής λαχανικών σε συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις», εξηγεί ο δρ. Renna.
Οι μελετητές επικεντρώθηκαν στην καλλιέργεια λαχανικών, όπως το ραπανάκι, το μπιζέλι, η ρόκα και το ελβετικό σέσκουλο, δίνοντας έμφαση σε δύο βασικά θρεπτικά συστατικά: Το ιώδιο και το κάλιο. Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και η έλλειψή του επηρεάζει περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμπεριέχεται κυρίως στο αλάτι, ωστόσο δεδομένων των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού, καθώς και την αύξηση των χορτοφαγικών και vegan διατροφών, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ιωδίου. Η ομάδα καλλιέργησε με επιτυχία λαχανικά με έως και 14 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο σε σχέση με την τυπική παραγωγή.
Επιπλέον, παράχθηκαν λαχανικά με 45% λιγότερο κάλιο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, οι οποίοι πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου, για να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές στην υγεία τους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι συμβατικές μέθοδοι μείωσης του καλίου στα λαχανικά, όπως το μούλιασμα και το βράσιμο, είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
Η μελέτη αυτή διεξήχθη στην Ortogourmet, ένα λειτουργικό αγρόκτημα στη νότια Ιταλία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα χωρίς χώμα, όπου τα φυτά καλλιεργούνται σε ένα υγρό μέσο, αντί για χώμα και τροφοδοτούνται μέσω ενός θρεπτικού διαλύματος. Η μέθοδος αυτή, που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, επιτρέπει τον βέλτιστο έλεγχο της ανάπτυξης των φυτών, την υψηλή παραγωγικότητα και την αποτελεσματική χρήση νερού και λιπασμάτων. Προσφέρει, επίσης, ακριβή διαμόρφωση του θρεπτικού διαλύματος.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσαρμογή της φυτικής παραγωγής, ώστε να ανταποκρίνεται σε μοναδικές απαιτήσεις υγείας. «Η βασική ιδέα είναι να αξιοποιήσουμε τη γνώση των μεταβολικών μονοπατιών των φυτών, για να εντοπίσουμε τα σημεία-κλειδιά όπου είναι δυνατή η παρέμβαση, με στόχο την αύξηση της παραγωγής των επιθυμητών μορίων», αναφέρουν οι μελετητές.
«Ο συνδυασμός προηγμένων επιστημονικών γνώσεων και καινοτόμων τεχνολογιών μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές στην παραγωγή πιο υγιεινών και θρεπτικά βιοενισχυμένων λαχανικών», καταλήγουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, τέλος, ότι αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της γεωργίας, μεταμορφώνοντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διατροφή και την υγεία μέσω της διατροφής.
ΠΗΓΗ: YGEIAMOU