Υπάρχει λόγος που τρίβετε τα πόδια σας μεταξύ τους πριν τον ύπνο

35cbf21f Podia Upnos
Κοινοποίηση

Τρίβετε τα πόδια σας μεταξύ τους καθώς προσπαθείτε να κοιμηθείτε; Λέγεται cricketing και υπάρχει λόγος που το κάνετε

Όταν αντιμετωπίζουμε στρες και το άγχος, πολλοί κάνουμε πράγματα χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών, το παιχνίδι με τα μαλλιά και το “σκάσιμο” των αρθρώσεων μπορούν να προσφέρουν μια ψευδαίσθηση άνεσης και απόσπασης της προσοχής σε στιγμές άγχους.

Όσον αφορά τη χαλάρωση και τον ύπνο, μερικοί επιδίδονται σε μια αυτο-καταπραϋντική κίνηση που ονομάζεται cricketing.

Το cricketing είναι η επαναλαμβανόμενη σωματική κίνηση τριβής του ενός ποδιού πάνω στο άλλο, συνήθως καθώς προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή δρ. Lee Phillips.

Η ονομασία αυτή προέρχεται από την λέξη cricket που είναι το έντομο γρύλος στα αγγλικά. Οι γρύλοι παράγουν ήχους όταν τρίβουν τα μακριά πίσω πόδια τους μεταξύ τους ή στα φτερά τους ή όταν απλώς τρίβουν τα φτερά τους μεταξύ τους.

Αν και αυτή η συμπεριφορά στον άνθρωπο δεν αναγνωρίζεται ευρέως στην κλινική βιβλιογραφία, είναι παρόμοια με την επανάληψη ηρεμιστικών και αυτο-καταπραϋντικών ενεργειών και κινήσεων, λέει με την σειρά της η δρ. Jennifer Worley, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και κλινική διευθύντρια της First Light Recovery.

Cricket-grylos

Γιατί τρίβω τα πόδια μου μεταξύ τους όταν πέφτω για ύπνο;

Δεν υπάρχει μια ενιαία, καθολική εξήγηση ως προς το γιατί οι άνθρωποι επιδίδονται στο cricketing. Ο δρ. Phillips υποστηρίζει ότι μερικοί μπορεί να το κάνουν για σωματική άνεση, για να ηρεμήσουν ή ως τρόπο να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το cricketing, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και να μειώσουν το άγχος ή το στρες:

“Οι σωματικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της συμπεριφοράς, βοηθούν στη χαλάρωση του σώματος όταν είναι κουρασμένο και αγχωμένο. Είναι ενδιαφέρον ότι τις μισές φορές οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι τις κάνουν”.

Το cricketing μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια μορφή συναισθηματικού ρυθμιστή, ή μια αυτο-καταπραϋντική συμπεριφορά, ειδικά για εκείνους που έχουν νευροαποκλίνουσες διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), προσθέτει ο δρ. Jade Wu, ψυχολόγος ύπνου και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Mattress Firm.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα σύμπτωμα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, είπε ο ίδιος. Εξήγησε ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί μια παρόρμηση για διαρκή κίνηση των ποδιών (και σε σπάνιες περιπτώσεις άλλων μελών του σώματος), συνοδευόμενη από άβολες αισθήσεις στα πόδια όπως σφίξιμο, μυρμήγκιασμα, τράβηγμα ή πόνο.

“Αυτό συμβαίνει συνήθως τα βράδια και το να μετακινείς/τρίβεις τα πόδια μεταξύ τους ανακουφίζει αυτήν την αίσθηση. Αυτό θεωρείται συχνά μια διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο, επειδή τείνει να τον διαταράσσει”, πρόσθεσε.

Feet-Bed-krevati-ypnos

Βοηθάει το cricketing στο να αποκοιμηθείτε;

Υπάρχουν μερικές ομάδες ανθρώπων που μπορεί να ωφεληθούν. Σύμφωνα με τον δρ. Phillips, είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς ανθρώπους που βιώνουν άγχος, αλλά και για εκείνους που έχουν νευροαποκλίνουσες διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που μοιράζονται αυτές τις διαταραχές είναι συχνά υπερδιεγερμένα. Ως εκ τούτου, “βρίσκουν το cricketing ως καταπραϋντικό στην μείωση της υπερδιέγερσης”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι ορισμένα ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το τρίψιμο του ενός ποδιού πάνω στο άλλο, μπορούν να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, όπως η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες. Είναι ουσίες που μπορούν να προσθέσουν μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα.

Τούτου λεχθέντος, γενικά, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το να κάνετε σκόπιμα αυτή τη συμπεριφορά (δηλαδή όταν δεν πρόκειται για παρόρμηση, αλλά αποφασίσετε εσκεμμένα να το κάνετε) είναι χρήσιμο για τον ύπνο.

“Αν κάποιος το κάνει ήδη αυτό ως μια φυσική αυτο-καταπραϋντική συμπεριφορά, τότε μάλλον δεν το κάνει συνειδητά. Και αν δεν έχετε φυσικά αυτήν την τάση, τότε πιθανότατα δεν θα είναι καταπραϋντική για τον ύπνο σας αν την ξεκινήσετε”, είπε ο δρ. Wu.

Πηγή: health.com , ONMED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?