Υπουργείο Υγείας: Με κίνητρα και μπόνους επιχειρεί να καλύψει τα κενά σε Προσωπικούς Γιατρούς

Doctor Patient 2169885985
Κοινοποίηση

Το Υπουργείο Υγείας θα δώσει οικονομικά κίνητρα σε γενικούς γιατρούς και παθολόγους να ενταχθούν στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού και θα υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών

Την επανεκκίνηση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, δίνοντας κίνητρα σε νέους γιατρούς να ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διασυνδέοντας τον θεσμό με το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης».

Οι προωθούμενες παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Δημόσια παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί σε Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η κυρία Αγαπηδάκη στο Υπουργείο Υγείας.

Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των παθολόγων και γενικών γιατρών στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες λόγω μικρής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Προσωπικών Γιατρών να μη φτάνει να καλύψει όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, επιχειρείται η διεύρυνση της «δεξαμενής» γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Έτσι, πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος που θα ειδικεύονται οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι που θα εργαστούν στην ΠΦΥ και μετά την Ιατρική θα έχουν κίνητρα για να δουλέψουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Το αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας ανανεώνεται και επικαιροποιείται στις Ιατρικές Σχολές, με σκοπό τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων γιατρών για την ΠΦΥ. Επιπλέον, θα διεξαχθεί πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών και παθολόγων.

Παράλληλα, πρόκειται να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα στους Προσωπικούς Γιατρούς, οι οποίοι θα κληθούν να συμβάλουν στην προσέλκυση ασθενών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» μέσω ενημέρωσης για την ανάγκη πρόληψης και παραπομπής για προληπτικές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη οι δωρεάν μαστογραφίες, ενώ αναμένονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι Προσωπικοί Γιατροί θα είναι διασυνδεδεμένοι με όλο το δίκτυο της ΠΦΥ, δηλαδή Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας. Επίσης, στο πλαίσιο αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) εντάσσονται ενεργά στο νέο σύστημα. Μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την επιτυχία του μοντέλου προσέγγισης των κατοίκων, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πηγαίνει ο γιατρός στον πολίτη, κάνοντας προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, συνταγογράφηση, ενώ και άλλοι επαγγελματίες, όπως είναι οι επισκέπτες υγείας, θα ενημερώνουν για πρόληψη και προαγωγή υγείας.

Σήμερα, η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού μετρά σχεδόν πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες και 3.435 προσωπικούς γιατρούς. Εξ αυτών, οι 2.224 είναι γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι ιδιώτες.

Για τη σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης της χώρας με παθολόγους και γενικούς γιατρούς που θα μπορούν να εκτελούν και χρέη Προσωπικού Γιατρού αναφέρθηκε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες ο Πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι δρομολογούνται επιπλέον 6.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ, από το σύνολο των 10.000 που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?