Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Heartproblem 246298573
Κοινοποίηση

Τις παρεμβάσεις που προωθούνται για την επανεκκίνηση του Προσωπικού Γιατρού θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Με ισχυρά κίνητρα προς τους νέους γιατρούς για να σταδιοδρομήσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), επιχειρείται η επανεκκίνηση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει, λόγω των κενών και της αδυναμίας κάλυψης όλου του ελληνικού πληθυσμού, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τις προωθούμενες παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης για το θέμα του Προσωπικού Γιατρού θα παρουσιάσει σήμερα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου (11 π.μ) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο λόγος που ο Προσωπικός Γιατρός δεν έχει μπει σε όλα τα ελληνικά σπίτια είναι το χλιαρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών να συμμετέχουν. Έτσι, ο θεσμός μετρά σχεδόν πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες και 3.435 προσωπικούς γιατρούς. Εξ αυτών, οι 2.224 είναι γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι ιδιώτες.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχείρησε να ανοίξει τη «δεξαμενή» των ελευθεροεπαγγελματιών στους οποίους μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες. Εκτός από παθολόγους και γενικούς γιατρούς, δόθηκε η δυνατότητα και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα καρδιολόγους, να ενταχθούν στο σύστημα. Η μεταρρύθμιση αυτή εξυπηρετεί τους χρονίως πάσχοντες ώστε να έχουν ως Προσωπικό Γιατρό εκείνον που τους παρακολουθεί. Ακόμη και έτσι, όμως, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών δεν φτάνει να καλύψει όλο τον ελληνικό πληθυσμό.

Με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος που θα ειδικεύονται οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι που θα εργαστούν στην ΠΦΥ και μετά την Ιατρική θα έχουν κίνητρα για να δουλέψουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Επίσης, το αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας ανανεώνεται και επικαιροποιείται στις Ιατρικές Σχολές, με σκοπό τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων γιατρών για την ΠΦΥ.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Κινητές Ομάδες εντάσσονται ενεργά στο νέο σύστημα που αναμένεται να διαμορφωθεί. Μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την επιτυχία του μοντέλου προσέγγισης των κατοίκων, οι ΚΟΜΥ θα βγαίνουν περισσότερο…στο δρόμο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πηγαίνει ο γιατρός στον πολίτη, κάνοντας προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, συνταγογράφηση, ενώ και άλλοι επαγγελματίες όπως είναι οι επισκέπτες υγείας θα ενημερώνουν για πρόληψη και προαγωγή υγείας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?