Table of Contents
Φυσικές Επιλογές για τη Μείωση της Υψηλής Αρτηριακής Πίεσης
Πέρα από τις θεραπείες που προτείνουν οι ιατροί, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικές λύσεις, όπως βότανα και συμπληρώματα, για να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς τους. Αυτές οι εναλλακτικές επιλογές μπορούν να αποτελέσουν μια επαρκή προσθήκη στη διαχείριση της υπέρτασης και να ενισχύσουν τη συνολική υγεία.
Ασβέστιο
Η έλλειψη ασβεστίου έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση. Εκτός από τη συμβολή του στην υγεία των οστών, το ασβέστιο συμμετέχει στο σχηματισμό των λείων μυών και στη ρύθμιση των νεύρων, περιλαμβανομένων αυτών του καρδιαγγειακού συστήματος. Μια μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες ασβεστίου μπόρεσαν να μειώσουν τη συστολική πίεση κατά 2,5 mm Hg. Η καθημερινή πρόσληψη 1.300 χιλιογράμμων (mg) ασβεστίου είναι απαραίτητη για τους ενήλικες, και καλές πηγές του περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και φυλλώδη λαχανικά.
Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 είναι μια ένωση που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή όσων καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επίσης, βοηθά στη δημιουργία τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό. Ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 3,0 mm Hg.
Ιχθυέλαια
Τα ιχθυέλαια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που θεωρούνται επωφελή για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Μια ανασκόπηση το 2022 έδειξε ότι η πρόσληψη 3.000 mg ωμέγα-3 ημερησίως μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 2,6 mm Hg αν καταναλώνεται τακτικά. Καλές πηγές ωμέγα-3 είναι λιπαρές ποικιλίες ψαριών όπως ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο σολομός.
Σκόρδο
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερτασικοί ασθενείς παρουσίασαν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 8,0 mm Hg με τη λήψη σκευασμάτων σκόρδου. Η χρήση των συμπληρωμάτων σκόρδου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για διάφορα προβλήματα υγείας. Μια ανασκόπηση του 2019 υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 6,4 mm Hg και τη διαστολική κατά 2,1 mm Hg σε άτομα με υπέρταση. Διατίθεται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του φρέσκου τζίντζερ, της αποξηραμένης ρίζας και των συμπληρωμάτων.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι τακτικοί καταναλωτές πράσινου τσαγιού μπορεί να δουν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 1,2 mm Hg κατά μέσο όρο. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με ηπατικά προβλήματα.
L-αργινίνη
Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο διευκολύνει τη διαστολή των αγγείων και κατά συνέπεια μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες από το 2016 έδειξαν ότι οι συμπληρωματικές δόσεις L-αργινίνης μπορεί να μειώσουν τη συστολική πίεση κατά 2,2 έως 5,4 mm Hg.
Μαγνήσιο
Η έλλειψη μαγνησίου σχετίζεται με την υπέρταση, γεγονός που οδηγεί ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης. Μια ανασκόπηση του 2016 έδειξε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν τη συστολική πίεση κατά 2,0 mm Hg κατά μέσο όρο. Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς.
Κάλιο
Το κάλιο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με μελέτες να δείχνουν ότι δόσεις μεταξύ 3.500 και 5.000 mg ημερησίως μπορούν να μειώσουν τη συστολική πίεση κατά 4,0 έως 5,0 mm Hg. Εξαιρετικές πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο και το μπρόκολο.
Βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή και συνδέεται με υπέρταση. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια, καθώς και εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα.
Συμπληρώματα που Πρέπει να Αποφεύγετε
Παρά τα συμπληρώματα που βοηθούν στη μείωση της πίεσης, υπάρχουν και κάποια που ενδέχεται να την αυξήσουν. Σας προτείνουμε να περιορίσετε ή να αποφεύγετε τα εξής:
- Άρνικα
- Πικρό πορτοκάλι (νεράντζι)
- Καφεΐνη
- Ma-huang ή Ephedra sinica
- Γκουαρανά
- Γλυκόριζα
- Βαλσαμόχορτο