Φυσικές Προσεγγίσεις για Μείωση της Υψηλής Πίεσης: 10 Σημαντικά Συμπληρώματα

1eaa6c4252cbcea54223085328a51c0e
Κοινοποίηση

Φυσικές Επιλογές για Μείωση της Υψηλής Πίεσης

Δίπλα από τις θεραπείες που προτείνουν οι ιατροί, πολλοί ασθενείς αναζητούν φυσικές επιλογές όπως βότανα και συμπληρώματα για να στηρίξουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Αυτές οι επιλογές μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και να συμβάλλουν συνολικά στην ευεξία.

Ασβέστιο

Η έλλειψη ασβεστίου έχει συσχετιστεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το ασβέστιο δεν είναι μόνο κρίσιμο για την υγεία των οστών, αλλά συμμετέχει και στη ρύθμιση των λείων μυών και των νεύρων, που περιλαμβάνουν και τα καρδιοαγγειακά. Μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι η πρόσληψη αυξημένων ποσοτήτων ασβεστίου μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 2,5 mm Hg. Συνιστάται οι ενήλικες να στοχεύουν σε πρόσληψη 1.300 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου ημερησίως, με καλές πηγές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα φυλλώδη λαχανικά.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος και παίζει ζωτικό ρόλο στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης, που είναι βασική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και στην διατήρηση του καρδιακού ρυθμού. Ανασκόπηση μελετών του 2018 έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 3,0 mm Hg.

Ιχθυέλαια

Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2022, η λήψη 3 γραμμ. (3.000 mg) ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά λίγο περισσότερο από 2,6 mm Hg αν καταναλώνεται τακτικά. Καλές πηγές ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο σολομός. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Σκόρδο

Ανασκόπηση μελετών το 2020 ανέφερε ότι οι υπερτασικοί ασθενείς παρουσίασαν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 8,0 mm Hg με τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου. Ωστόσο, το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και συνιστάται προσοχή σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μελέτη του 2019, η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 6,4 mm Hg και τη διαστολική κατά 2,1 mm Hg. Οι διαθέσιμες μορφές τζίντζερ περιλαμβάνουν φρέσκο, ξηρό, τσάι και συμπληρώματα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ανασκόπηση του 2020 έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 1,2 mm Hg κατά μέσο όρο. Η αφέψημα ή τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού είναι δημοφιλείς επιλογές.

Μαγνήσιο και Κάλιο

Η έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με την υπέρταση, και μερικές μελέτες προτείνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης, με μέση τιμή μείωσης 2,0 mm Hg. Καλή πηγή μαγνησίου είναι το σπανάκι, τα αποξηραμένα βερίκοκα και οι ξηροί καρποί.

Από την άλλη, το κάλλιο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι συμπληρώματα καλίου μπορούν να μειώσουν τη συστολική πίεση κατά 4,0 έως 5,0 mm Hg, με πηγές όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και οι πατάτες.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή και έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με υπέρταση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αυτής. Ανασκόπηση του 2017 ανέφερε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Εκτός από τα συμπληρώματα, η βιταμίνη D βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Συμπληρώματα που Πρέπει να Αποφεύγονται

Εκτός από τα ευεργετικά συμπληρώματα, υπάρχουν και εκείνα που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν την πίεσή τους θα πρέπει να αποφεύγουν συμπληρώματα όπως:

  • Άρνικα
  • Πικρό πορτοκάλι (νεράντζι)
  • Καφεΐνη
  • Ma-huang ή Ephedra sinica
  • Γκουαρανά
  • Γλυκόριζα
  • Βαλσαμόχορτο

Είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τα συμπληρώματα και να συμβουλεύεστε έναν ιατρό προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι θα είναι ασφαλής και κατάλληλη για τις ατομικές σας ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?