Φυτικά Έλαια: Σύμμαχοι στην Καταπολέμηση της Φλεγμονής και του Διαβήτη Τύπου 2

2e4979df50352e1e5f827b9a5e082dbf
Κοινοποίηση

Φυτικά Έλαια: Μείωση Φλεγμονής και Κίνδυνος Διαβήτη Τύπου 2

Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα έλαια σπόρων μπορούν να συμβάλουν στην υγεία όταν εντάσσονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από μελέτες έχει αναδείξει τη σημασία του λινολεϊκού οξέος, ενός πολυακόρεστου ωμέγα-6 λιπαρού οξέος που περιέχεται στα σπορέλαια, και τις ευεργετικές του επιδράσεις στη μείωση της φλεγμονής και την ελάττωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 1.894 ενηλίκων, μετρόντας τις διαστάσεις τους, όπως ύψος και βάρος, καθώς και επίπεδα πολυακόρεστων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, λινολεϊκού οξέος, ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα. Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος συνδέονταν με μειωμένους βιοδείκτες φλεγμονής και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Αυτά τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι τα σπορέλαια προκαλούν φλεγμονή και συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Kevin C. Maki, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, επισημαίνει ότι το λινολεϊκό οξύ ενδεχομένως να υποστηρίζει την καρδιοαγγειακή υγεία και να ελαττώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ανάμεσα στα σπορέλαια περιλαμβάνονται το καλαμποκέλαιο, το έλαιο canola, το σογιέλαιο, το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, το βαμβακέλαιο, το φιστικέλαιο και το έλαιο ρυζιού. Η διατροφολόγος Grace A. Derocha, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, δηλώνει ότι η μέτρια κατανάλωση σπορέλαιων σε μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία, αφού κανένα μεμονωμένο συστατικό δεν είναι ικανό να βλάψει ανεξαρτήτως.

Η Χρήση Σπορέλαιων στην Καθημερινή Διατροφή

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία περιέχουν σπορέλαια. Όταν οι καταναλωτές αποφεύγουν τα σπορέλαια, συχνά απορρίπτουν και αυτά τα λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα. Η αποχή από τα ανθυγιεινά σνακ και τα πρόχειρα φαγητά μπορεί να είναι πιο ευεργετική για την υγεία, σύμφωνα με τη Derocha, καθώς αυτά έχουν υψηλή θερμιδική πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική αξία.

Συγκριτική Ανάλυση Σπορέλαιων και Κορεσμένων Λιπαρών

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι άτομα που αντικατέστησαν περίπου 10 γραμμάρια βουτύρου με φυτικά έλαια, όπως χρησιμοποιώντας έλαιο canola ή ελαιόλαδο, εμφάνισαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων ελαίων, έναντι των κορεσμένων λιπαρών όπως το βούτυρο και το λάδι καρύδας.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας τονίζει ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η Derocha προσθέτει ότι το λινολεϊκό οξύ δεν πρέπει να θεωρείται εχθρός. Συνιστά τη χρήση σπορέλαιων κατ’ αυτόν τον τρόπο ώστε να υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα της προαναφερθείσας μελέτης παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας για την κατανόηση των διατροφικών συνηθειών και της σχέσης τους με την υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?