Τα οφέλη της κολοκύθας είναι περισσότερα από αυτά που νομίζατε.
Η γλυκιά κολοκύθα είναι το σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου και οι λόγοι για να τ ην εντάξετε στην διατροφή σας είναι πολλοί. Είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και έχει λίγες θερμίδες.
Αναλυτικά παρακάτω όλα τα οφέλη σύμφωνα με μελέτες.
Έχει υψηλή διατροφική αξία. Η κολοκύθα περιέχει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Healthline.com, τα 245 γραμμάρια κολοκύθας περιέχουν:
- Θερμίδες: 49 kcal
- Λιπαρά: 0,2 gr
- Πρωτεΐνη: 2 gr
- Υδατάνθρακες: 12 gr
- Φυτικές ίνες: 3 gr
- Βιταμίνη Α: 245% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
- Βιταμίνη C: 19% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
- Κάλιο: 16% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
- Μαγνήσιο: 11 % της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
- Βιταμίνη Β2: 11% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
- Σίδηρος: 8% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η γλυκιά κολοκύθα περιέχει αντιοξειδωτικά όπως είναι η βήτα-καροτίνη, η άλφα-καροτίνη και η βήτα-κρυτποξανθίνη, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα.
Βοηθά στην απώλεια βάρους. Η κολοκύθα έχει λιγότερες από 50 θερμίδες ανά μερίδα και αποτελείται κατά 90% από νερό. Αξίζει μία θέση στη διατροφή σας εάν θέλετε να χάσετε βάρος και μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να φτιάξετε σνακ, φαγητά ή ακόμα και γλυκά.
Κάνει καλό στο δέρμα. Η κολοκύθα περιέχει βήτα-καροτίνη η οποία εκτός των άλλων κάνει καλό στην επιδερμίδα και την προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου.
Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Λόγω συστατικών της όπως, η βιταμίνη C, to κάλιο, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, η κολοκύθα θεωρείται μία πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή που συμβάλλει στη συνολική υγεία του οργανισμού.
Κάνει καλό στην όραση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Α, η κολοκύθα όπως και τα καρότα και άλλα φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος, προστατεύουν τα μάτια και την όραση.
ΠΗΓΗ: onmed.gr