Χλαμύδια: Πώς μεταδίδονται και τι προκαλούν στη γυναικεία γονιμότητα

Istockphoto 1132501725 612x612 1
Κοινοποίηση

Τα χλαμύδια είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες (3,8% έναντι 2,5% αντίστοιχα), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πρόκειται για τη συχνότερη βακτηριακή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες και οφείλονται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis.

Αν δεν θεραπευτούν, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν έκτοπη εγκυμοσύνη, κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται εκτός μήτρας (συχνά μέσα στη σάλπιγγα).

Πώς μεταδίδονται;

Μπορεί να μεταδοθούν με το σεξ (κολπικό, στοματικό, πρωκτικό) με μολυσμένο άτομο ή από την έγκυο στο μωρό της στη διάρκεια του τοκετού.

Αν ο ερωτικός σύντροφος είναι μολυσμένος άνδρας, μπορεί να μεταδώσει το βακτήριο ακόμα κι αν δεν εκσπερματίσει.

Αν είχατε χλαμύδια και κάνατε επιτυχημένη θεραπεία στο παρελθόν, μπορεί να ξαναμολυνθείτε αν κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις με μολυσμένο άτομο.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος;

Θεωρητικά, ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι η πλήρης αποφυγή του σεξ, αλλά αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Για τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, η χρήση προφυλακτικού με σωστό τρόπο σε κάθε σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική) είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή. Και η τρίτη είναι η διατήρηση μακροχρόνιας, μονογαμικής σχέσης (αμφίδρομα) με μη μολυσμένο άτομο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν;

Οποιοσδήποτε κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις κινδυνεύει να μολυνθεί. Ωστόσο οι νέοι κινδυνεύουν περισσότερο, εξαιτίας των πιο ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που υιοθετούν αλλά και ορμονικών παραγόντων.

Είμαι έγκυος. Μπορούν να επηρεάσουν τα χλαμύδια το μωρό μου;

Αν είστε έγκυος και έχετε χλαμύδια μπορεί κατά τον τοκετό να μεταδώσετε τη λοίμωξη στο μωρό και να αναπτύξει μόλυνση στα μάτια ή πνευμονία εξαιτίας της. Είναι επίσης πιθανότερο το μωρό να γεννηθεί πρόωρα.

Αν είστε έγκυος, πρέπει να εξετασθείτε για χλαμύδια κατά την πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα και ανάλογα με τα ευρήματα θα σας πει τι πρέπει να κάνετε.

Πώς ξέρω αν έχω χλαμύδια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με χλαμύδια δεν έχουν συμπτώματα, γι’ αυτό και συνιστάται τακτικός επανέλεγχος στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Όσοι αναπτύσσουν συμπτώματα, συνήθως τα εκδηλώνουν αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ανεξάρτητα όμως από το αν προκαλέσουν συμπτώματα ή όχι, τα χλαμύδια μπορεί να βλάψουν το αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι γυναίκες με συμπτώματα μπορεί να έχουν μη φυσιολογικό έκκριμα από τον κόλπο (έχουν λευκόρροια, δηλαδή αποβολή λευκωπού υγρού που προέρχεται από την ουρήθρα ή τον τράχηλο) και αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση.

Οι άνδρες με συμπτώματα μπορεί να έχουν έκκριμα από το πέος, αίσθημα καύσου στην ούρηση, πόνο με διόγκωση στον ένα ή και τους δύο όρχεις (αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό), καθώς και βαλανοποσθίτιδα (είναι φλεγμονή στη βάλανο του πέους).

Εάν τα χλαμύδια μολύνουν την πρωκτική περιοχή, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει πόνο, έκκριμα ή αιμορραγία από τον πρωκτό. Και πάλι όμως η λοίμωξη στον πρωκτό μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα.

Θεραπεία

Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σωστά και έως το τέλος της για να αποδώσει (μην διακόψετε τα αντιβιοτικά επειδή πάψατε να έχετε συμπτώματα). Ωστόσο υπάρχουν πολλές πιθανότητες υποτροπής, γι’ αυτό και συνιστάται επανέλεγχος τρεις μήνες μετά τη θεραπεία. Σε θεραπεία πρέπει να υποβάλλεται και ο ερωτικός σύντροφος. Το σεξ πρέπει να αποφεύγεται έως ότου ολοκληρώσει τη θεραπεία του τόσο το μολυσμένο άτομο όσο και ο ερωτικός του σύντροφος.

Επιπλοκές

Στις γυναίκες τα χλαμύδια μπορεί να εξαπλωθούν στη μήτρα και τις σάλπιγγες, προκαλώντας φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Η νόσος αυτή συχνά είναι ασυμπτωματική, αλλά μερικές γυναίκες έχουν πόνο στην κοιλιά και την περιοχή της πυέλου. Με ή χωρίς συμπτώματα, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα και να οδηγήσει σε χρόνιο πυελικό άλγος, αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης και έκτοπη εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να υπάρξει σαλπιγγίτιδα.

Στους άνδρες σπάνια παρατηρούνται μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μερικές φορές όμως τα βακτήρια εξαπλώνονται και προκαλούν προστατίτιδα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν φθάσουν στους όρχεις, μπορεί να προκαλέσουν στείρωση.

ΠΗΓΗ: ONMED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?