Χρυσοχοΐδης για ΕΚΑΒ: Δημιουργούνται έξι βάσεις ελικοπτέρων και 16 Κέντρα Τραύματος

5958661
Κοινοποίηση

Για προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με προσωπικό, ώστε να προχωρήσει η πλήρης ανασύνταξή του, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στόχος είναι τα ασθενοφόρα να προσεγγίζουν στο κατεπείγον περιστατικό μέσα σε 7 λεπτά.

«Επιχειρούμε να ανασυντάξουμε το ΕΚΑΒ, γιατί είναι κρίσιμο και το καρδιακό επεισόδιο και το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και το τραύμα. Επίσης, δεν έχουμε χώρους υποδοχής των τραυματιών στα νοσοκομεία. Γι’ αυτά όλα υπάρχουν επιστημονικές φόρμες που ετοιμάζουμε, ενώ ετοιμάζουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε διάφορα νοσοκομεία και θα φτιάξουμε 16 κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα και 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά», τονισε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Mega.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο σύστημα αεροδιακομιδών επισημαίνοντας πως γίνονται 2.500 αεροδιακομιδές τον χρόνο, λόγω των αυξημένων αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτό «προχωράμε στη δημιουργία επιπλέον 6 βάσεων ελικοπτέρων σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως προς τη Νότια και τη νησιωτική Ελλάδα».

1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα στις υποδομές ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι, όντως τα νοσοκομεία είναι παλιά και θέλουν εκσυγχρονισμό, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι η πρώτη φορά που διατίθενται 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας και ήδη έχουν αρχίσει οι ανακαινίσεις και ο εκσυγχρονισμός των κτηρίων». Επιπλέον, πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να «εκσυγχρονίσουμε τα ΤΕΠ γιατί αυτά είναι η πρώτη εικόνα του πολίτη από τα νοσοκομεία». Ανακοίνωσε, επίσης, πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. «Έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις γιατρών για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. Ελπίζω σε 4 μήνες από σήμερα να λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα οι ελλείψεις ιατρών

Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις σε προσωπικό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς λείπουν 1 εκατ. υγειονομικοί εξαιτίας του κορονοϊού και της αλλαγής αγοράς εργασίας και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου για νέες προσλήψεις. Ειδικότερα, επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη περίπου 3.500 προσλήψεις νοσηλευτών και 800 ιατρών. Ενώ μέσα στο 2024 θα προκηρυχθούν προσλήψεις για 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές και επιπλέον 1.000 άτομα λοιπό προσωπικό». Και αναφέρθηκε στις ειδικότητες ιατρών που παρουσιάζουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι και παθολόγοι.

Η άνοια είναι ζήτημα φροντίδας, όχι νοσοκομείου

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τη φροντίδα των ασθενών με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα τονίζοντας πως κύριο μέλημα είναι «φροντίδα για όλους». «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα φροντίσει όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά αφορά συνολικά το θέμα της δημόσιας υγείας, γιατί πολλοί συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Είναι θέμα περίθαλψης και φροντίδας. Το θέμα της άνοιας δεν είναι θέμα νοσοκομείου, επαναλαμβάνω είναι ζήτημα φροντίδας των ανθρώπων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?