Τι αλλαγές θα κάνει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα νοσοκομεία
Σαρωτικές αλλαγές θα επέλθουν το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.
Με την παραδοχή πως ο γίγαντας που λέγεται ΕΣΥ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε πώς το επόμενο διάστημα, αναμένεται να υπάρξει νέος τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων τα οποία πλέον θα λειτουργούν με καθορισμένους προϋπολογισμούς.
«Παντού διαγωνισμοί» ανέφερε δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει».
Στη συνέχεια έφερε ένα παράδειγμα από τότε που ασκούσε τα καθήκοντα του, ως υπουργός Ανάπτυξης και ασχολούνταν με τις προμήθειες στο χώρο της υγείας:
Είχα μάθει ότι με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, όλα δουλεύουν καλύτερα. Όπου δεν τηρούνται κανόνες, νοθεύεται ο ανταγωνισμός, αλλά και τα αποτελέσματα”. Και συνέχισε:
Είναι ευκαιρία να δουλέψει ο ανταγωνισμός στις αγορές που σχετίζονται με την υγεία, μέσα από τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πώς ήδη ξεκίνησε το DRGs στα νοσοκομεία και σύντομα θα εφαρμοστεί σε όλα τα νοσηλευτικά Ιδρύματα.
Έμφαση κατά τα λεγόμενα του υπουργού θα δοθεί στην εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ασθενούς αλλά και στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργεί «ως μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία».
Τι είπε για τα φάρμακα
Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε εμφατικά ότι θα ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ειδικές ομάδες προκειμένου να καθοριστεί τόσο μια βιώσιμη πολιτική στον τομέα του φαρμάκου όσο και στη διαχείριση της δαπάνης.
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΕΟΦ θα αναδομηθεί και θα λάβουν έγκριση νέα καινοτόμα φάρμακα στην αγορά.
Έρχονται τα Κέντρα Χρονίων Παθήσεων
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πώς προσωπικό του στοίχημα, είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα ολιστικά.
Στο πλαίσιο αυτό έφερε το παράδειγμα ενός ασθενούς με διαβήτη που έχει παράλληλα συννοσηρότητες και χρειάζεται παρακολούθηση από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας.
Πηγή: www.healthreport.gr