Χρυσοχοΐδης: Στροφή από την περίθαλψη στην φροντίδα

Xrisoxoidhs
Κοινοποίηση

Τη συνεχή λειτουργία των νοσοκομείων στην πλήρη δυναμικότητά τους και με την συμμετοχή γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να κλείσουν και να γονατίσουν, δεν θα αφήσουμε τα χειρουργεία κλειστά».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας που φέτος έχει τίτλο «40 χρόνια ΕΣΥ – Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά πως «τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν σε πλήρες capacity. Γι΄ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες». Παράλληλα, επεσήμανε πως όλη η Ελλάδα κάνει χρήση των δημοσίων δομών υγείας. Χαρακτηριστικά, πέρυσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία 7,2 εκατ. άτομα, ενώ φέτος τους πρώτους 9 μήνες του έτους τα είχαν επισκεφθεί 8,5 εκατ. άτομα.

Ο σκοπός δεν είναι να περνά κανείς από την πολιτική ως επισκέπτης, αλλά με την παρουσία του να βαθαίνει τις αλλαγές και να αφήνει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών

Μετάβαση από την περίθαλψη στη φροντίδα υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Σημείωσε πως παλαιότερα μιλούσαμε για περίθαλψη, όμως τώρα χρειάζεται να εισαχθεί η έννοια της φροντίδας για την κάλυψη της πολυνοσηρότητας, όπου παρατηρείται ένα βαθύτατο χάσμα.

Εξήγησε πως 1,2 εκατομμύρια πάσχουν από διαβήτη, 250.000 άτομα από καρδιακή ανεπάρκεια, άλλα 250.000 από άνοια και άλλα 150.000 βιώνουν μερική έκπτωση, ενώ 57.000 εγκεφαλικά το χρόνο αφήνουν υπολειμματικές αναπηρίες. Και αυτά είναι τα ζητούμενα στην υγεία και τα απαιτούμενα οικονομικά.

Στην αναζήτηση νέας στρατηγικής για την υγεία, ο υπουργός, αναφερόμενος στην πολιτική, υπογράμμισε ότι «ο σκοπός δεν είναι να περνά κανείς από την πολιτική ως επισκέπτης, αλλά με την παρουσία του να βαθαίνει τις αλλαγές και να αφήνει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών».

Με τη δήλωση αυτή κάλεσε το εξειδικευμένο ακροατήριο «όλοι μαζί να κάνουμε το ταξίδι της στρατηγικής για το πού θα πάμε» επισημαίνοντας πως καθώς το ζητούμενο είναι πλέον η φροντίδα, χρειάζεται παρακολούθηση, δημιουργία κέντρων αναφοράς – κέντρων αριστείας για τις χρόνιες παθήσεις.

Μιλώντας για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, επεσήμανε την ανάγκη «να καταστήσουμε τα νοσοκομεία ασφαλή, με κριτήρια ποιότητας, αποδοτικότητας, παραγωγικότητας και ορθολογικής διαχείρισης.

Επισημαίνοντας την αυξημένη ζήτηση για υγειονομικούς, επεσήμανε ότι φέτος προσλήφθηκαν 800 γιατροί και άλλες 200 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες επαναπροκηρύχθηκαν σήμερα, άλλοι 1200 γιατροί θα προσληφθούν το 2024 εκ των οποίων οι 270 θα είναι πανεπιστημιακοί με στόχο τον επαναπατρισμό τους, ενώ προωθούνται και προσλήψεις 3.500 νοσηλευτών.

Επεσήμανε όμως ότι οι αλλαγές θα πρέπει να είναι συντονισμένες, γιατί «αν επιχειρήσουμε αποσπασματικές αλλαγές, θα αποτύχουμε».

Αναφερόμενος στο φάρμακο, χαρακτήρισε «τραύμα» την αποβιομηχάνιση της χώρας, στάθηκε στην ισχυρή παραγωγική βάση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τόνισε πως με αφορμή την νέα ευρωπαϊκή πολιτική, προωθείται η δημιουργία μονάδων για παραγωγή πρώτων υλών από τις οποίες εξαρτάται η Ευρώπη, ενώ παράλληλα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονται κίνητρα για επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκων, που θα ενισχύσουν το εξαγωγικό προφίλ των ελληνικών φαρμακευτικών.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?