Ψυχική ανθεκτικότητα: Τέσσερα βήματα για να την αποκτήσουμε, ακόμα κι όταν όλα δυσκολεύουν

Resiliance 667103984
Κοινοποίηση

Τέσσερις στρατηγικές από μια ψυχολόγο, οι οποίες υπόσχονται να σας βοηθήσουν να αντέξετε απέναντι στις προκλήσεις, αποκτώντας το «καύσιμο» που θα σας ενισχύσει για να συνεχίσετε τον αγώνα

Όταν οι προκλήσεις της ζωής πολλαπλασιάζονται, είναι δύσκολο να δούμε τον εαυτό μας να βγαίνει από αυτή την κατάσταση και να τα καταφέρνει. Όμως, σχεδόν πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να κάνουμε το πρώτο βήμα και να συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι να γίνουν όλα λίγο ευκολότερα.

Η δρ Beth Kurland, κλινική ψυχολόγος συνιστά να ακολουθήσουμε τέσσερις πρακτικές, οι οποίες μπορεί να μην αλλάξουν τις δύσκολες περιστάσεις, θα συμβάλλουν όμως στην οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας για να κάνουμε κάθε δυσκολία λίγο πιο υποφερτή.

Επικεντρωθείτε σε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας

Είναι εύκολο να χαθούμε σε σκέψεις για το τι πρόκειται να γίνει εάν γίνει εκείνο ή το άλλο. Αντί λοιπόν να σκεφτείτε ότι «έχω να περάσω μια αρκετά δύσκολη μέρα» εστιάστε πρώτα στο πρώτο δύσκολο πράγμα που έχετε μπροστά σας. Το μυαλό βέβαια έχει την τάση να ξεφεύγει και εσείς θα πρέπει να κάνετε τη δύσκολη δουλειά: να επαναφέρετε τη σκέψη σας σε αυτό που είναι πραγματικά εδώ αυτή τη στιγμή. Οι έρευνες σχετικά με την ενσυνειδητότητα δείχνουν ότι η καλλιέργεια αυτής της εστίασης στην παρούσα στιγμή δημιουργεί ανθεκτικότητα.

Χωρίστε τα μεγαλύτερα πράγματα σε μικρότερα 

Εάν καταμερίσουμε το βάρος σε μικρότερα κομμάτια, τότε το νευρικό μας σύστημα θα νιώσει μικρότερη απειλή. Όταν αντιλαμβάνεται την επικείμενη απειλή, ο οργανισμός μας μπαίνει σε μια αντίδραση γνωστή ως «μάχη ή φυγή» (fight-or-flight). Επομένως, εάν ένα πρόβλημα προσπαθήσουμε να το δούμε βήμα βήμα, θα καταφέρουμε ευκολότερα να αποφύγουμε αυτή την αντίδραση. Προσπαθήστε λοιπόν να σκεφτείτε κάτι που σας τρομάζει. Αντί να αναλάβετε ολόκληρο το έργο, θα μπορούσατε να βρείτε ένα πολύ μικρό βήμα για να κάνετε σήμερα και το οποίο φαίνεται εφικτό.

Photo: Shutterstock

Βρείτε τη σύνδεση με τους άλλους

Όταν εστιάζουμε στο «εμείς», υπάρχουν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας απ’ ότι στο «εγώ». Απλώς δοκιμάστε να πείτε κάτι ευγενικό σε κάποιον σήμερα και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε την ενέργεια στο σώμα σας. Αυτή η ενέργεια μπορεί να σας τροφοδοτήσει να αντέξετε στα δύσκολα. Σκεφτείτε πόσο αναζωογονητικό είναι όταν κάποιος σας απευθύνει μια λέξη καλοσύνης προς το μέρος σας ή σας προσφέρει μια ευγενική χειρονομία, ακόμη και αν αυτό το άτομο είναι ένας άγνωστος.

Εστιάστε στο σκοπό σας 

Στην καθημερινή ζωή, το νόημα και ο σκοπός εν μέσω προκλήσεων είναι μια σημαντική ιδιότητα της ανθεκτικότητας. Σκεφτείτε κάτι μέτρια αγχωτικό που σας απασχολεί και δείτε εάν μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε την κατάσταση. Έτσι, θα δείτε πώς η εμπειρία σας θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη ιδιοτήτων συμπόνιας, ενσυναίσθησης, εσωτερικής δύναμης, θάρρους, διορατικότητας ή σοφίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καθοδηγήσουν εσάς ή άλλους στο μέλλον με κάποιο τρόπο. Στις τεράστιες αντιξοότητες, η βοήθεια στους άλλους ή στην κοινότητα με κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου των άλλων που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?