Αλτσχάιμερ: Η Σχέση μεταξύ Καθιστικής Ζωής και Γνωστικής Υγείας

Κοινοποίηση

Αλτσχάιμερ: Ο Ρόλος της Καθιστικής Ζωής

Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ φανερώνει αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του νευροεκφυλισμού. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association».

Η Μελέτη και οι Ερευνητές

Η ομάδα ερευνητών ανέλυσε τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια καθιστικής συμπεριφοράς και τον νευροεκφυλισμό σε 404 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα ρολόι που κατέγραφε την καθημερινή τους δραστηριότητα για μία εβδομάδα. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η παρακολούθηση, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη γνωστική τους απόδοση και πραγματοποίησαν εγκεφαλικές σαρώσεις σε διάστημα επτά ετών.

Σημαντικά Ευρήματα

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο καθισμένοι ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση και νευροεκφυλιστικές αλλαγές, ανεξάρτητα από την ποσότητα άσκησης που είχαν. Αυτή η σύνδεση φάνηκε να είναι πιο έντονη σε άτομα με τον γονότυπο APOE-e4, ο οποίος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό καταδεικνύει ότι η μείωση του καθιστικού χρόνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους μεγαλύτερους ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο για τη νόσο αυτή.

Στρατηγικές Μείωσης του Καθιστικού Χρόνου

Η επικεφαλής της μελέτης, Μαρίσα Γκονιά, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, αναφέρει: «Η μείωση του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν αφορά μόνο την άσκηση μία φορά την ημέρα. Η ελαχιστοποίηση του χρόνου που περνάτε καθιστοί, ακόμα και αν ασκείστε καθημερινά, είναι κλειδί για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ». Αυτή η δήλωση αποδεικνύει τη σημασία του σκεπτικού της τήρησης ενός ενεργού τρόπου ζωής όχι μόνο μέσω άσκησης αλλά και μέσω της μείωσης της καθιστικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις συνέπειες της υπερβολικής καθιστικής ζωής στην υγεία του εγκεφάλου, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε, και να λάβουμε μέτρα για να ενσωματώσουμε περισσότερη κίνηση στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Related posts

Αόρατοι Κίνδυνοι: 5 Λιγότερο Γνωστές Αιτίες Καρκίνου στους Νέους

6 αιτίες δύσπνοιας κατά τον ύπνο και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κίνδυνοι Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων για Κατοίκους Πλησίον Γηπέδων Γκολφ: Η Σχέση με τη Νόσο του Πάρκινσον