Ανάγκες και κίνδυνοι πρόσληψης πρωτεΐνης για μυϊκή ανάπτυξη

4bacd7e03b03b23385339d6b532a24f4
Κοινοποίηση

Πολύτιμος Ρόλος της Πρωτεΐνης στην Αυξημένη Μυϊκή Μάζα

Η πρωτεΐνη είναι ένα ουσιώδες συστατικό που βρίσκειται σε κάθε κύτταρο και ιστό του σώματος, διαδραματίζοντας έναν καθοριστικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες. Ειδικότερα, η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για την ανάπλαση και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, γεγονός που την καθιστά θεμέλιο της μυϊκής ανάπτυξης.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης για τη πρόληψη της ανεπάρκειας σε λιγότερα δραστήριους ενήλικες είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που επιθυμούν να αναπτύξουν τη μυϊκή τους μάζα απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η κατανάλωση λιγότερης πρωτεΐνης από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας. Αντίθετα, η υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της δύναμης και της άλιπης σωματικής μάζας, εφόσον συνδυάζεται με ασκήσεις με αντιστάσεις.

Η Σημασία της Πρωτεΐνης για την Αυξημένη Μυϊκή Μάζα

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία λειτουργούν ως δομικά στοιχεία των κυττάρων και των ιστών του σώματος. Στον οργανισμό μας υπάρχουν 20 αμινοξέα, εκ των οποίων κάποια συντίθενται από τον οργανισμό μας, ενώ ορισμένα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, γνωστά ως απαραίτητα αμινοξέα.

Κατά την πέψη της πρωτεΐνης, αυτή διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως η ανάπτυξη και η αναδόμηση ιστών, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και η παραγωγή ενέργειας. Οι μυϊκές πρωτεΐνες υφίστανται συνεχή διαδικασία διάσπασης και αναδόμησης, και για να δημιουργήσει κάποιος μυϊκή μάζα, είναι απαραίτητο να καταναλώνει περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που διασπώνται, επιτυγχάνοντας έτσι ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου.

Αν δεν καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, το σώμα μπορεί να διασπάσει μυϊκό ιστό προκειμένου να εξασφαλίσει τα αμινοξέα που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του. Αυτό μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

Το οργανισμός αξιοποιεί τα αμινοξέα για τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, η οποία είναι θεμελιώδης για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών μετά από προπονήσεις.

Προσδιορισμός της Απαραίτητης Πρωτεΐνης

Είναι σημαντικό οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών να καλύπτουν από 10% έως 35% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεΐνες, με 1 γραμμάριο πρωτεΐνης να αντιστοιχεί σε 4 θερμίδες. Άτομα που καταναλώνουν 2.000 θερμίδες καθημερινά θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με 50 έως 175 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως.

Η τρέχουσα σύσταση για την πρόσληψη πρωτεΐνης ισχύει για τη διατήρηση της ισορροπίας του αζώτου και την αποτροπή της απώλειας μυϊκής μάζας. Ωστόσο, για φυσικά δραστήρια άτομα που ενδιαφέρονται για μυϊκή αύξηση, αυτή η σύσταση μπορεί να μην είναι επαρκής. Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης είναι προσωπική και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και η γενική υγεία.

Πηγές Πρωτεΐνης

Για την καθημερινή κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη, είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται πηγές ζωικής και φυτικής προέλευσης. Οι κορυφαίες πηγές ζωικής πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

  • άπαχο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί)
  • πουλερικά
  • αυγά
  • ψάρια και θαλασσινά
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν:

  • φασόλια
  • αρακά
  • ξηρούς καρπούς
  • φακές
  • σπόρους
  • προϊόντα σόγιας
  • φυτικές σκόνες πρωτεΐνης

Επαγγελματίες διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι συνήθως πιο αποτελεσματικές για την αύξηση της μυϊκής μάζας λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες και είναι εύπεπτες. Κάποιες φυτικές πρωτεΐνες είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμες και απαιτούν σωστό συνδυασμό για την κάλυψη όλων των αναγκών σε αμινοξέα.

Κατανάλωση Πρωτεΐνης και Υγειονομικοί Κίνδυνοι

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως χωρίς κίνδυνο. Ωστόσο, μεγαλύτερη πρόσληψη από αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Συμπτώματα υπερβολικής πρόσληψης πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

  • εντερική δυσφορία
  • ναυτία
  • αφυδάτωση
  • κόπωση
  • αύξηση βάρους
  • ερεθισμό
  • πονοκέφαλο

Οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

  • καρδιοπάθειες
  • επιληπτικές κρίσεις
  • τραυματισμούς των νεφρών και του ήπατος
  • μη αναστρέψιμο θάνατο

Η κατανόηση των αναγκών σας σε πρωτεΐνη καθώς και της σωστής πρόσληψής της είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων σας στην αθλητική επίδοση και την υγεία σας στο σύνολό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?