Table of Contents
Ανησυχητική Πτώση στα Ποσοστά Εμβολιασμού στην Ελλάδα
Η διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στους εμβολιασμούς παραμένει μια από τις πιο σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τα κεκτημένα αποτελέσματα των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών που κατάφεραν τόσα χρόνια να προστατεύσουν τον πληθυσμό. Αυτή είναι η κεντρική επισήμανση του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, καθώς πλησιάζουμε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, που θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 30 Απριλίου.
Επικίνδυνες Αυξήσεις Περιστατικών Ασθενειών
Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι ανησυχητικά. Το 2024 σημειώθηκε 4.800% αύξηση των περιστατικών κοκκύτη, με καταγεγραμμένους δύο θανάτους βρεφών από μηνιγγιτιδοκοκκική λοιμώξεις και έναν από συγκυτιακό ιό (RSV). Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της γρίπης, οι εμβολιαστικές καλύψεις εμφανίζουν πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Η κάλυψη των επαγγελματιών υγείας βρέθηκε επίσης σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.
Η κ. Τοπάλη πρόσθεσε ότι 1 στους 3 ενήλικες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή έρπητα ζωστήρα, με το 30% αυτών να αναπτύσσει μεθερπητική νευραλγία. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού για αυτή τη νόσο στέκονται λίγο πάνω από το 12%. Επιπλέον, η εμβολιαστική κάλυψη για τον πνευμονιόκοκκο, που ευθύνεται για σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα, είναι επίσης χαμηλή, ενώ τα δεδομένα για τον HPV δείχνουν εμβολιαστική κάλυψη μόλις στο 54% για κορίτσια και 30% για αγόρια.
Η Σημασία των Εμβολίων για τη Δημόσια Υγεία
Τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών. Η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, τόνισε ότι ενισχύουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και αλληλεπιδρούν θετικά στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Ο εμβολιασμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μακροχρόνια υγεία του πληθυσμού.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Φωφώ Καλύβα, επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο να ενισχύσει την εμβολιαστική κάλυψη. Μέσω ενός δομημένου εθνικού προγράμματος, μας παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, εξασφαλίζοντας ένα υγιέστερο μέλλον για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ανάγκη για Εμβολιαστική Κουλτούρα
Η κα. Τοπάλη υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης μιας εμβολιαστικής κουλτούρας, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ πολιτών, επαγγελματιών υγείας και της πολιτείας. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι κρίσιμες για την κατανόηση της αξίας των εμβολιασμών στο κοινωνικό σύνολο και στην προστασία των επόμενων γενεών. Η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς τις επιπλοκές που προκαλούν ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.