Η Αφρικανική Διατροφή και η Υγεία
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, πλούσια σε δημητριακά όπως το κεχρί, ρίζες, γλυκοπατάτες και φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και κάποιων μορφών καρκίνου.
Μια ομάδα ολλανδών ερευνητών διαπίστωσε ότι η εν λόγω διατροφή είναι ικανή να μειώσει δραστικά τη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε επιβλαβείς εχθρούς, αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές θανατηφόρες ασθένειες.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αφρικανική διατροφή έχει μακροχρόνια επίδραση στην ικανότητα του σώματος να καταπολεμά βακτήρια και ιούς, αποδίδοντας έτσι στον τρόπο αυτό μια πιθανή επίδραση στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει σημαντικά θετικές συνέπειες για το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο Δρ. Quirijn de Mast, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Radboud, σημείωσε ότι η πλειονότητα των προηγούμενων ερευνών εστιάζει σε άλλες παραδοσιακές δίαιτες, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή. Ωστόσο, υπάρχει πολύ που μπορεί να διδαχθεί από την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι τρόποι ζωής σε πολλές αφρικανικές χώρες αλλάζουν ραγδαία και η επιδημία ασθενειών που σχετίζονται με αυτούς τους μετασχηματισμούς διογκώνεται.
Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ζυμωμένα τρόφιμα.
Η μελέτη, που κύριος στόχος της ήταν η διερεύνηση των οφελών των παραδοσιακών τροφών στην φλεγμονή και τις μεταβολικές διαδικασίες, περιλάμβανε 77 υγιείς άνδρες από την Τανζανία με μέση ηλικία 25 ετών.
Στην έρευνα, 23 άνδρες που εφάρμοζαν την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια διατροφή «δυτικού τύπου» για δύο εβδομάδες, περιλαμβάνοντας επεξεργασμένα κρέατα, αυγά και τηγανιτές πατάτες. Αντίστοιχα, 22 άνδρες που συνήθως ακολουθούσαν δυτική διατροφή μεταβλήθηκαν σε διατροφή αφρικανικού τύπου. Μια τρίτη ομάδα, που ακολουθούσε τη δυτική διατροφή, κλήθηκε να καταναλώσει Mbege, ένα παραδοσιακό ζυμωμένο ρόφημα από μπανάνα, για μία εβδομάδα.
Η διατροφή αφρικανικού τύπου περιλάμβανε καλαμπόκι, μπάμιες, φασόλια και αβοκάντο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης των συμμετεχόντων, αναλύθηκαν οι πρωτεΐνες του αίματος τους που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό, ενώ οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες που εφάρμοσαν τη δυτική διατροφή παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους, με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταγωνίζονται λιγότερο αποτελεσματικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η δυτική διατροφή συνδέεται με «συστηματική φλεγμονή και μεταβολική απορρύθμιση». Οι ερευνητές εντόπισαν ότι υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διάφορων παθήσεων, περιλαμβανομένων των καρδιοαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι ότι όσοι μεταπήδησαν σε μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή ή κατανάλωσαν το ρόφημα μπανάνας παρουσίασαν «σημαντική μείωση» στους δείκτες φλεγμονής, με κάποιες από αυτές τις θετικές επιδράσεις να παραμένουν ακόμα και τέσσερις εβδομάδες μετά την αλλαγή της διατροφής.
Ο Δρ. Quirijn de Mast επεσήμανε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή, η οποία κυρίως περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλής θερμιδικής αξίας προϊόντα, όπως τηγανητές πατάτες και λευκό ψωμί. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υπερβολικό αλάτι, εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, και η φλεγμονή είναι θεμέλιο πολλών χρόνιων νοσημάτων.
Η ανάγκη για αλλαγή διατροφικών συνηθειών τονίζεται από πλήθος ερευνών που συσχετίζουν τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα με τον καρκίνο και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την σημασία των παραδοσιακών διατροφικών προτύπων και των ευεργετικών τους επιδράσεων στην υγεία και είναι χρήσιμη όχι μόνο για τις αφρικανικές χώρες αλλά και για τον δυτικό κόσμο.