Αφαίρεση Ωοθηκών και Σαλπίγγων: Κύριοι Σαφείς Δεσμοί με την Επιβίωση Γυναικών που Έχουν Επιβιώσει από Καρκίνο του Μαστού

Κοινοποίηση

Η Σημαντικότητα της Αφαίρεσης Ωοθηκών και Σαλπίγγων για Επιζώσες από Καρκίνο του Μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού και φέρουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου. Οι γυναίκες αυτές, ιδιαίτερα όσες είναι φορείς των γονιδιακών μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2, δείχνουν 48% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως αμφοτερόπλευρη σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή.

Επιπροσθέτως, οι γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αφαίρεση των ωοθηκών δεν σχετίζεται με επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καταθλιπτικές διαταραχές.

Η Αξία της Έρευνας

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Hend Hassan, διδακτορική φοιτήτρια στο Κέντρο Γενετικής Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Αν και είναι γνωστό ότι η αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η ξαφνική έναρξη της εμμηνόπαυσης». Η έρευνά της παρέχει ανακούφιση, καταδεικνύοντας ότι η εν λόγω επέμβαση προσφέρει τεκμηριωμένα οφέλη για τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους από άλλες ασθένειες.

Στην εκτενή ανάλυση της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 3.400 Βρετανίδες επιζώσες καρκίνου που ήταν φορείς παραλλαγών του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2. Από αυτές, περίπου 850 ήταν φορείς του BRCA1 και 1.000 του BRCA2, οι οποίες υπεβλήθησαν στην προαναφερόμενη χειρουργική επέμβαση. Στην διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν έξι ετών, οι γυναίκες είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Ωφέλη και Συστάσεις για τις Γυναίκες με Κίνδυνο

Οι φορείς του BRCA2 παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου, φθάνοντας το 56%, σε σύγκριση με 38% για τις φορείς του BRCA1. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν επίσης ότι η χειρουργική επέμβαση μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης δεύτερου καρκίνου κατά 40%. Ο ανώτερος ερευνητής Αντώνης Αντωνίου από το Τμήμα Δημόσιας Υγειας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπογράμμισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι γυναίκες με καρκίνο που συνδέεται με παραλλαγές των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την επέμβαση.

Η Hassan επεσήμανε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποιες ομάδες γυναικών είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε αυτήν την απαραίτητη χειρουργική διαδικασία. «Πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους για αυτήν την αντίσταση και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες αυτές να εξετάσουν την επέμβαση», κατέληξε.

Σημαντικά αποτελέσματα από την έρευνα αυτή έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology, ενισχύοντας την αξία και την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης για τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο από καρκίνο.

Related posts

Αναγνωρίστε τα Σημάδια Ανευρύσματος: Υγειονομική Ευαισθησία και Σωτήρια Παρέμβαση

Αυτοάνοσα νοσήματα και αυξημένος κίνδυνος καρδιακού θανάτου στις γυναίκες: Ανάλυση και ευρήματα

7 Αιτίες Ζάλης που Μπορεί να Νιώθετε Καπνίζοντας: Προσέξτε τα Σημάδια της Υγείας σας