Table of Contents
Αϋπνία και Επιπτώσεις από τη Χρήση Οθονών
Η αυξανόμενη χρήση οθονών πριν από τον ύπνο αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τον κακό ύπνο που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Οι οθόνες μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου για διάφορους λόγους.
Πώς οι Οθόνες Επηρεάζουν τον Ύπνο
Η αρνητική επίδραση της χρήσης οθονών στον ύπνο μπορεί να εντοπιστεί σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- Οι κοινοποιήσεις και οι ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές μπορούν να διακόψουν τον ύπνο.
- Ο χρόνος που αφιερώνεται στην οθόνη μπορεί να αντικαταστήσει τον απαραίτητο χρόνο ύπνου.
- Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι ή η παρακολούθηση τηλεόρασης κρατούν τους ανθρώπους ξύπνιους, καθιστώντας τους πιο δύσκολο το να αποκοιμηθούν.
- Η έκθεση στο μπλε φως των οθονών μπορεί να καθυστερήσει τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών.
Σύμφωνα με τη Δρ. Gunnhild Johnsen Hjetland από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τα προβλήματα ύπνου είναι εμφανώς διαδεδομένα στους μαθητές και οι συνέπειές τους μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, τις σχολικές επιδόσεις και τη γενική ευημερία τους.
Ερευνα και Αποτελέσματα
Μια ερευνα που περιλάμβανε 45.202 νέους Νορβηγούς ηλικίας 18-28 ετών, δείχνει ότι η χρήση οθόνης στο κρεβάτι αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% και μειώνει τη διάρκεια του ύπνου κατά 24 λεπτά. Παράλληλα, έδειξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι πιο ενοχλητικά από άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσω οθονών.
Η Δρ. Hjetland αναφέρει ότι “ο τύπος δραστηριότητας δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία όσο ο συνολικός χρόνος που περνάει κανείς μπροστά στην οθόνη, υποδεικνύοντας ότι η ίδια η χρήση των οθονών μπορεί να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.”
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν το χρόνο που έκαναν χρήση των οθονών πριν από τον ύπνο και τη διάρκεια αυτής της χρήσης. Οι δραστηριότητες που ανέφεραν περιλάμβαναν παρακολούθηση προγραμμάτων και ταινιών, παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα, πλοήγηση στο διαδίκτυο, ακρόαση podcasts και αναγνώριση σχετικού υλικού μελέτης.
Συμπεράσματα της Μελέτης
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του χρόνου παραμονής μπροστά από μια οθόνη κατά μία ώρα σχετίζεται με 59% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων αϋπνίας και μειωμένο χρόνο ύπνου κατά 24 λεπτά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, καλύτερη οργάνωση και καλύτερες συνήθειες για την προετοιμασία μας να κοιμηθούμε.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι οθόνες εκτοπίζουν την ανάπαυση, και όχι απλώς αυξάνουν την εγρήγορση, και ότι η χρήση τους δεν είναι αναγκαστικά πιο επιζήμια από άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων ή η ακρόαση μουσικής, αν και οι τελευταίες μπορεί να είναι λιγότερο επηρεάζουσες.
Συστάσεις για Καλύτερο Ύπνο
Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο και υποψιάζεστε ότι οι οθόνες επηρεάζουν τη ποιότητά του, οι ειδικοί προτείνουν να μειώσετε τη χρήση τους στο κρεβάτι, σταματώντας τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν από τον ύπνο. Επιπλέον, αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οθόνες, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry.