Αόρατοι Κίνδυνοι: 5 Λιγότερο Γνωστές Αιτίες Καρκίνου στους Νέους

Κοινοποίηση

Άγνωστες Αιτίες Καρκίνου στους Νέους

Η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει την αυξανόμενη συχνότητα περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, ωστόσο η αύξηση αφορά επίσης και άλλους 14 τύπους καρκίνου στους νέους. Μία πρόσφατη μελέτη που εξετάζει περισσότερους από 2 εκατομμύρια νέους που διαγνώστηκαν με καρκίνο από το 2010 έως το 2019, αναφέρει σημαντική αύξηση στους καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, αλλά και στους καρκίνους των οστών και των αρθρώσεων, του δέρματος, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, των όρχεων και των νεφρών. Επιπλέον, τέσσερις τύποι καρκίνου του λεμφικού συστήματος έχουν επίσης δείξει ανησυχητική αύξηση.

Ενώ γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και άλλες φαινομενικά υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες, όπως είναι ο καρκίνος του οισοφάγου. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη τατουάζ ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος και οι βαφές μαλλιών με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους.

Προβληματικές Συνήθειες που Συνδέονται με τον Καρκίνο

Εδώ είναι πέντε συνηθισμένες συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου:

Υπερβολικά Ζεστά Ροφήματα

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει τεκμηριωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, λόγω της αποσύνθεσης σε ακεταλδεΰδη, μια τοξική χημική ουσία που βλάπτει το DNA. Αλλά και η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων, όπως το τσάι, έχει συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου. Μία μελέτη στην Κίνα αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν καυτό τσάι άνω των 60 βαθμών Κελσίου και αλκοόλ καθημερινά, είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση καυτού τσαγιού διπλασίαζε τον αντίστοιχο κίνδυνο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ροφήματα που ξεπερνούν τους 60 βαθμούς Κελσίου μπορεί να βλάπτουν τα κύτταρα του οισοφάγου, όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση.

Ψήσιμο στα Κάρβουνα

Τα κρέατα που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες παράγουν χημικές ενώσεις, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που γνωρίζουμε ότι είναι καρκινογόνες και πιθανώς μεταλλαξιογόνες. Οι χημικές αυτές ουσίες προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, που σημειώνει ραγδαία αύξηση στους νέους. Πειράματα έχουν δείξει ότι η έκθεση σε τέτοιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ζώα, ενώ οι ετεροκυκλικές αμίνες ενδέχεται να ευθύνονται για γονιδιακές μεταλλάξεις.

Επικίνδυνα Χημικά στις Βαφές και Προϊόντα Μαλλιών

Όσοι χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών ή προϊόντα ίσιωσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Οι περισσότερες από αυτές τις χημικές ουσίες περιέχουν φορμαλδεΰδη, γνωστή καρκινογόνο, και φθαλικές ενώσεις, που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα και ενδέχεται να συμβάλλουν στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνιμες βαφές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου από εκείνες που δεν τις χρησιμοποιούν. Οι μελέτες της τελευταίας δεκαετίας υποδεικνύουν επίσης ότι η χρήση προϊόντων ισιώματος μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο της μήτρας.

Τατουάζ και Κίνδυνος Καρκίνου

Η δημοφιλία των τατουάζ έχει αυξηθεί δραματικά, με έναν στους τρεις Αμερικανούς να έχει τουλάχιστον ένα. Ωστόσο, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με τατουάζ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος, ενός τύπου καρκίνου που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα. Οι πιθανές καρκινογόνες χημικές ουσίες στο μελάνι φαίνεται να ενισχύουν την ανοσολογική ανταπόκριση και, σε τελική ανάλυση, την ανάπτυξη καρκίνου στη δομή αυτού του δικτύου.

Επικίνδυνη Πρακτική του Καπνίσματος Ναργιλέ

Το κάπνισμα ναργιλέ, παρά την λανθασμένη αντίληψη ότι είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων, περιέχει υψηλά επίπεδα επιβλαβών ουσιών. Οι χρήστες εκτίθενται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα καθώς και σε καρκινογόνες χημικές ενώσεις. Μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές ναργιλέ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του ήπατος, των πνευμόνων και του οισοφάγου. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση ναργιλέ ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Η ανάλυση όλων αυτών των παραγόντων υποδεικνύει την ανάγκη για προσοχή στις καθημερινές μας συνήθειες και τη σημασία της ενημέρωσης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Σημαντικό είναι το κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και ενισχύουν την υγεία μας.

Related posts

6 αιτίες δύσπνοιας κατά τον ύπνο και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κίνδυνοι Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων για Κατοίκους Πλησίον Γηπέδων Γκολφ: Η Σχέση με τη Νόσο του Πάρκινσον

Αλτσχάιμερ: Η Σχέση μεταξύ Καθιστικής Ζωής και Γνωστικής Υγείας