Γιατί κοιμάμαι με ανοιχτό στόμα και πώς επηρεάζει την υγεία μου

1b7e2038fe03af2cad07591e4dd422c6
Κοινοποίηση

Η Σημασία του Κλειστού Στόματος κατά τη Διάρκεια του Ύπνου

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συντελούν στο φαινόμενο του ύπνου με ανοιχτό στόμα. Κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τη φυσική ανατομία του ατόμου, όπως η ύπαρξη στενών ρουθουνιών, καθώς και προβλήματα όπως η συμφόρηση της μύτης που μπορεί να προκύψει από αλλεργίες ή λοιμώξεις των ιγμορείων. Ωστόσο, η πιο επικίνδυνη αιτία είναι η χρόνια πάθηση που ονομάζεται άπνοια ύπνου, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Οι Μηχανισμοί του Ύπνου

Το σώμα μας έχει συνεχή ανάγκη για οξυγόνο. Αν δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου από τα ρουθούνια κατά τη διάρκεια του ύπνου, αντιδρά αυθόρμητα ανοίγοντας το στόμα. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων του ύπνου, οι μαλακοί ιστοί στον λαιμό, όπως η τραχεία, μπορεί να χαλαρώσουν. Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που παράγεται όταν ο αέρας περνάει από τους μαλακούς μύες του λαιμού κατά τη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το 45% των ενηλίκων ροχαλίζει περιστασιακά. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε έναν οριστικό ορισμό σχετικά με το εάν το ροχαλητό είναι φυσιολογικό, αλλά η συνύπαρξή του με άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτική της άπνοιας ύπνου.

Σχέση Ροχαλητού και Άπνοιας

Η άπνοια ύπνου χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το άτομο μπορεί να σταματήσει να αναπνέει για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και για ένα λεπτό, με αποτέλεσμα να ξυπνά με αίσθηση πνιγμού. Κατά τη διάρκεια του κανονικού ύπνου, το σώμα αναγκάζεται να περάσει από διάφορες φάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει σε άτομα με άπνοια, καθώς δεν μπορούν να διατηρήσουν τη διάσταση του ύπνου για επαρκή χρονικά διαστήματα.

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό είναι ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άπνοια ύπνου. Ειδικότερα, οι άνδρες αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη πάθηση σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες, αν και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι οι πάσχοντες από άπνοια ροχαλίζουν, ενώ δεν έχουν όλοι οι ροχαλίζοντες άπνοια. Δεδομένου ότι το έντονο ροχαλητό είναι συχνά σημάδι άπνοιας, είναι χρήσιμο να το ελέγξετε με το γιατρό σας εάν ροχαλίζετε.

Οι Κίνδυνοι της Άπνοιας

Είναι αναγκαίο να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που συνοδεύουν την άπνοια ύπνου, αντί να αναρωτιέστε «Γιατί κοιμάμαι με το στόμα ανοιχτό;» Η μη αντιμετωπισμένη άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Οι επεισόδιο άπνοιας οδηγούν σε αφυπνίσεις του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην ένταση των μυών και στην έλλειψη οξυγόνου στο σώμα. Πολλοί πάσχοντες βιώνουν εκατοντάδες μικροαφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η συνεχής έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επεισοδίων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Η άπνοια ύπνου επηρεάζει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των γύρω. Όλοι όσοι μοιράζονται το δωμάτιο με τον πάσχοντα δεν μπορούν να κοιμηθούν αν αυτός ροχαλίζει δυνατά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απογοητευτικά αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή διακοπών.

Σε ιατρικό επίπεδο, η άπνοια προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση και συνδέεται με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Έκθεση έχει δείξει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου από άπνοια και χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Διάγνωση και Θεραπεία της Άπνοιας Ύπνου

Αν ροχαλίζετε, κοιμάστε με ανοιχτό στόμα ή αισθάνεστε συχνά εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να ζητήσετε από τον/την σύζυγο ή σύντροφό σας να παρακολουθεί τον ύπνο σας. Ένας γιατρός έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει την άπνοια ύπνου και να σας κατευθύνει προς τη σωστή θεραπεία.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας της άπνοιας ύπνου είναι η χρήση συσκευών θετικής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική υγεία των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?