Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πώς θα μειώσετε τον μυοσκελετικό πόνο
Η γιόγκα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αποτελούν δύο δημοφιλείς και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Ωστόσο, ποια από τις δύο προσεγγίσεις υπερτερεί; Μια πρόσφατη μελέτη εξερεύνησε αυτή τη σύγκριση, αποκαλύπτοντας ότι, αν και οι μέθοδοι διαφέρουν, καμία δεν αποδείχθηκε ανώτερη από την άλλη στη μείωση του πόνου και στην βελτίωση της σωματικής λειτουργίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαχείριση του πόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε διάστημα 12 εβδομάδων. Η γιόγκα αποδείχθηκε εξίσου ευεργετική με τις συμβατικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η ενσωμάτωσή της στην κλινική πρακτική, είτε ως εναλλακτική είτε ως συμπληρωματική μέθοδος, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους πάσχοντες, περιλαμβάνοντας βελτιώσεις στον πόνο, στην ποιότητα ζωής και στη ψυχική υγεία.
Η έρευνα δείχνει ότι οι ασκήσεις που βασίζονται στη δύναμη μπορούν να ανακουφίσουν από πόνους που προκαλούνται από μηχανική καταπόνηση, μέσω της αύξησης της μυϊκής δύναμης γύρω από το γόνατο και της βελτίωσης της λειτουργίας της άρθρωσης. Αντιθέτως, η γιόγκα εστιάζει σε τεχνικές αναπνοής, σωματικές στάσεις και ενσυνειδητότητα, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του στρες, στην αύξηση της ευελιξίας και στη διαχείριση του πόνου.
Οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τη γιόγκα για την ανακούφιση των ενοχλήσεων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Παράλληλα, παρατηρείται έλλειψη υψηλής ποιότητας στοιχείων για την υποστήριξη αυτών των συστάσεων, καθιστώντας την απαραίτητη τη συνέχιση της έρευνας στον τομέα αυτό.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης που εξετάζει την αποτελεσματικότητα της γιόγκα σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα άσκησης ενδυνάμωσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν 117 ασθενείς από τη Νότια Τασμανία στην Αυστραλία. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίπεδα πόνου στο γόνατο 40 ή μεγαλύτερα σε κλίμακα 100 mm, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση υποκειμενικών εμπειριών πόνου.
Από αυτούς, 58 συμμετείχαν σε πρόγραμμα γιόγκα, ενώ 59 ακολούθησαν πρόγραμμα ενδυνάμωσης, με πάνω από το 70% των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες ανέφεραν μειωμένα επίπεδα πόνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στη μείωση του πόνου μεταξύ των ομάδων γιόγκα και ενδυνάμωσης, καθώς η μέση διαφορά στις βαθμολογίες ήταν ελάχιστη (-1,1 mm).
Για να κριθεί μια μέθοδος άσκησης ως κλινικά πιο αποτελεσματική από την άλλη, η διαφορά στις βαθμολογίες πόνου πρέπει να είναι κάτω από 15 mm. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η γιόγκα πληροί αυτά τα κριτήρια και μπορεί να θεωρηθεί ισάξια με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, υποδεικνύουν ότι η γιόγκα αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή άσκησης για εκείνους που επιθυμούν να εξερευνήσουν μη φαρμακολογικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.