Η Σχέση Φιλιού και Κοιλιοκάκης: Νέα Επιστημονικά Ευρήματα
Το ζήτημα που απασχολεί πολλά άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ανακτά κυρίαρχη θέση στη συζήτηση, καθώς μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πάσχοντες μπορούν να απολαμβάνουν το φιλί χωρίς ανυσηχία, ακόμη και αν ο σύντροφός τους έχει καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουτένη.
Η Μελέτη και οι Συμμετέχοντες
Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Πεπτικών Νοσημάτων (Digestive Disease Week), διευθύνεται από την επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Αν Λι. Οι ερευνητές εργάστηκαν με δέκα ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος ήταν ασθενής με κοιλιοκάκη. Στις συνεδρίες, ο σύντροφος χωρίς κοιλιοκάκη κατανάλωνε δέκα αλμυρά κρακεράκια και στη συνέχεια, το ζευγάρι φιλιόταν για δέκα δευτερόλεπτα. Σε κάθε συνεδρία, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περιμένουν πέντε λεπτά πριν το φιλί ή να πιούν 120 ml νερό πριν από αυτό.
Αποτελέσματα και Συμπεράσματα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταφορά γλουτένης, η οποία μετρήθηκε στο σάλιο του συντρόφου που έπασχε από κοιλιοκάκη, ήταν ελάχιστη στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Παρά το γεγονός ότι γλουτένη ανιχνεύτηκε στο σάλιο μετά το φιλί, όταν οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει νερό, η ποσότητα που βρέθηκε ήταν μικρότερη από 20 μέρη ανά εκατομμύριο. Αυτή η συγκέντρωση είναι κάτω από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανακούφιση που μπορεί να νιώθουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη,υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης μέσω του φιλιού είναι ελάχιστος. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού νερού πριν από το φιλί μπορεί να μειώσει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο, παρέχοντας μια δεύτερη αίσθηση ασφάλειας στους πάσχοντες.