Table of Contents
Η Σημασία του Ύπνου στην Καρδιοαγγειακή Υγεία
Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της έλλειψης ύπνου στους βιοδείκτες, ειδικά στις πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ο επικεφαλής της μελέτης, Jonathan Cedernaes, γιατρός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, αναφέρει: «Δυστυχώς, σχεδόν οι μισοί Σουηδοί βιώνουν τακτικά διαταραχές του ύπνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα συχνό ανάμεσα στους εργαζόμενους με βάρδιες. Επικεντρωθήκαμε στους μηχανισμούς που συνδέουν την έλλειψη ύπνου με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης». Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει προσδιοριστεί ως ένα σοβαρό δημόσιο πρόβλημα υγείας, συνδεόμενο με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής.
Η καρδιοαγγειακή υγεία επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως οι συνήθειες ύπνου, η διατροφή και η σωματική άσκηση. Σκοπός της μελέτης ήταν να απομονώσει τις επιδράσεις της έλλειψης ύπνου, ελέγχοντας παράλληλα και άλλες παραμέτρους, όπως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.
Διεξαγωγή της Μελέτης
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 16 υγιείς νεαρούς άνδρες με φυσιολογικό βάρος και καλές συνήθειες ύπνου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο συνεδρίες στο εργαστήριο ύπνου, με αυστηρό έλεγχο της διατροφής και των επιπέδων δραστηριότητας. Στη μία συνεδρία, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν κανονικά για τρεις συνεχόμενες νύχτες, ενώ στη δεύτερη συνεδρία κοιμήθηκαν μόλις τέσσερις ώρες ανά νύχτα. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν και στις δύο περιπτώσεις, το πρωί και το βράδυ, καθώς και μετά από 30 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης.
Επίδραση της Έλλειψης Ύπνου στους Βιοδείκτες
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα περίπου 90 πρωτεϊνών στο αίμα και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα πολλών πρωτεϊνών που σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή παρουσίασαν σημαντική αύξηση όταν οι συμμετέχοντες στερήθηκαν τον ύπνο. Αυτές οι πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος. Ο Cedernaes σημειώνει ότι οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν σε ηλικιωμένα άτομα με προϋπάρχοντες κινδύνους, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ακόμα πιο ανησυχητικά, δεδομένου ότι οι αλλαγές αυτές παρατηρήθηκαν και σε υγιείς νέους.)
«Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη τόνωσης της σημασίας του ύπνου για την καρδιοαγγειακή υγεία, ακόμα και σε νεαρά άτομα» προσθέτει.
Σχέση Άσκησης και Έλλειψης Ύπνου
Η σωματική δραστηριότητα αποκάλυψε διαφορετικές αντιδράσεις μετά από έλλειψη ύπνου, αν και πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τα οφέλη της άσκησης παρουσίασαν αύξηση, είτε ο συμμετέχων είχε κοιμηθεί κανονικά είτε είχε στερηθεί τον ύπνο. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, η λειψία ύπνου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί επαρκώς.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η συνδυασμένη επίδραση ύπνου και άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο φορτίο στα καρδιοαγγειακά κύτταρα. «Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του ύπνου στην καρδιοαγγειακή υγεία και την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για το πώς διαφορετικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, μπορούν να επηρεαστούν», καταλήγει ο Cedernaes.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biomarker Research.