Η Σχέση Διατροφής και Νόσου του Πάρκινσον
Ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις μιας από τις πιο περιβαλλοντικές νευροεκφυλιστικές παθήσεις, της νόσου του Πάρκινσον; Έρευνες δείχνουν ότι τα σήματα μπορεί να εμφανιστούν χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες πριν από την κανονική διάγνωση της κατάστασης.
Επιρροή των Υπερεπεξεργασμένων Τροφίμων
Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα και χοτ ντογκ, είναι πιο επιρρεπή σε πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν ελάχιστη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Αυτός ο σύνδεσμος υποδεικνύει ότι οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας στο μέλλον.
«Η υγιεινή διατροφή είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα στην τροφή μας μπορούν να διαμορφώσουν την εγκεφαλική μας υγεία για τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο Xiang Gao, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη.
Τα Έγκυρα Δεδομένα
Η μελέτη περιλάμβανε 42.853 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 48 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον στην αρχική φάση της έρευνας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 26 ετών, με τακτικές ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωση ερωτηματολογίων υγείας.
Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα διατροφικά τους δεδομένα κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, περιγράφοντας τις διατροφικές τους επιλογές με έμφαση στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Οι ερευνητές εντόπισαν διάφορα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, όπως γρήγορες κινήσεις των ματιών, διαταραχές του ύπνου, δυσκοιλιότητα, και άλλα.
Εκτενής Ανάλυση της Διατροφικής Συνήθειας
Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν πολλούς τύπους υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως σάλτσες, γλυκά, σνακ, και προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά και ζάχαρη. Μία τυπική μερίδα αυτών των τροφίμων αναβαθμίζεται, για παράδειγμα, σε ένα κουτάκι αναψυκτικού ή σε 30 γραμμάρια πατατάκια. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωσή τους, όπου η ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση έτρωγε κατά μέσο όρο 11 ή περισσότερες μερίδες καθημερινά.
Μετά από ανάλυση, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 11 ή περισσότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ημερησίως παρουσίαζαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τρία ή περισσότερα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες.
Στρατηγικές Υγιεινής Διατροφής
Εξετάζοντας τα συνολικά ευρήματα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σχεδόν όλα τα πρώιμα συμπτώματα εκτός από τη δυσκοιλιότητα. Αυτό υποδεικνύει ότι είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
«Η επιλογή να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και να προτιμήσουμε θρεπτικά ολόκληρα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει μια καλή στρατηγική για την υποστήριξη της εγκεφαλικής υγείας», καταλήγει ο Gao, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι παρατηρήσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.