Η Σχέση Μεταξύ Πρωτεϊνών και Υπέρτασης
Σχεδόν το 50% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών με ελάχιστη επεξεργασία, όπως φασόλια, ξηροί καρποί και φακές, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι ελάχιστα επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να ενσωματωθούν στα εβδομαδιαία διατροφικά προγράμματα χωρίς να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης ενός ατόμου. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Marcia Otto, επιδημιολόγος διατροφής και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, τόνισε ότι η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρόφιμα και όχι σε φυτικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο ρόλος των πρωτεϊνών σε αυτή τη διαδικασία. Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η ποσότητα και η ποικιλία των πρωτεϊνών που καταναλώνει ένα άτομο από φυτικές και ζωικές πηγές επηρεάζουν την αρτηριακή του πίεση.
Οικονομία στη μελέτη περιλάμβανε στοιχεία από 2.294 συμμετέχοντες οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με 120 ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Σημαντικό είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της έρευνας ήταν τα 58 έτη και παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έως και 18 έτη, με συνεχή παρακολούθηση σχεδόν εννέα ετών.
Σε επίπεδο διατροφής, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 68 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά, εκ των οποίων περίπου 24 γραμμάρια προέρχονταν από φυτικές πηγές. Σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο εννέα διαφορετικά είδη πρωτεΐνης κάθε εβδομάδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρές ενδείξεις που να υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης και του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες καταναλώνονται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος υπέρτασης. Για κάθε 20 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών που καταναλώνονται καθημερινά, ο κίνδυνος υπέρτασης μειώνεται κατά 16% σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τις λιγότερες φυτικές τροφές. Τα οφέλη αυτού του είδους διατροφής επιβεβαιώνονται με την κατανάλωση 30 γραμμαρίων φυτικών πρωτεϊνών την ημέρα.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ποικίλλει ανάλογα με την πηγή. Για παράδειγμα, 85 γραμμάρια κονσέρβας τόνου περιέχουν σχεδόν 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι χούμους περιέχει 19 γραμμάρια και 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Σημαντικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβίθια, τις φακές, το edamame, το βούτυρο ξηρών καρπών, τη βρόμη, την κινόα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το τόφου και το γάλα σόγιας. Αυτά τα φυσικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες, κάνοντάς τα ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή.
Ο Δρ. Matthew Landry, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας και πρόληψης ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ήδη γνωστές πληροφορίες, αλλά τονίζει τη σημασία της προσεκτικής επιλογής των φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.