Διαχείριση Ώρας Φαγητού: Η Σημασία της για την Καρδιοαγγειακή Υγεία

Κοινοποίηση

Ώρα φαγητού: Πώς επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία

Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του συστήματος περίθαλψης Mass General Brigham δείχνει ότι η κατανάλωση τροφής μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την εργασία σε βάρδιες. Αυτή η έρευνα παρέχει μια σημαντική εικόνα του πώς ο χρονισμός της τροφής επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Frank A.J.L. Scheer, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του προγράμματος ιατρικής χρονοβιολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, ανέφερε ότι προηγούμενες εργασίες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι ο κακός συγχρονισμός της συμπεριφοράς με το εσωτερικό ρολόι του σώματος μπορεί να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εστιάσουν στο πώς ο χρονισμός της κατανάλωσης τροφής μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχουν υποδείξει ότι η ευθυγράμμιση του χρονισμού της τροφής με το εσωτερικό ρολόι μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους που προκύπτουν από την παραμονή ξύπνιου κατά τις ώρες της κανονικής ανάπαυσης. Αυτή η ιδέα ώθησε την ομάδα του Scheer να επεκτείνει τη μελέτη αυτή στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 20 υγιείς νεαρούς συμμετέχοντες σε μια μελέτη διάρκειας δύο εβδομάδων στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Brigham and Women’s. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν πρόσβαση σε παράθυρα, ρολόγια ή ηλεκτρονικές συσκευές, αναγκάζοντας τους να χάσουν κάθε ένδειξη του ρολογιού του σώματος τους. Για να μελετήσουν την επίδραση αυτής της απορρύθμισης, οι ερευνητές συνέκριναν τις λειτουργίες του σώματος των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης νυχτερινής εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα «πρωτόκολλο σταθερής ρουτίνας», στο οποίο παρέμειναν ξύπνιοι για 32 ώρες σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, κρατώντας σταθερή στάση του σώματος και καταναλώνοντας ίδιες σνακ κάθε ώρα. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε προσομοίωση νυχτερινής εργασίας, όπου ανατέθηκε σε ορισμένους να τρώνε τη νύχτα, όπως κάνουν οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ενώ άλλοι έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σημαντικό είναι ότι και οι δύο ομάδες ακολούθησαν ένα όμοιο πρόγραμμα μεσημεριανού ύπνου, διασφαλίζοντας ότι οι διαφορές στα αποτελέσματα δεν οφείλονταν σε μεταβλητές ύπνου. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις του χρονικού προγραμματισμού της κατανάλωσης τροφής στους παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου, αξιολογώντας πώς αυτοί άλλαξαν μετά την προσομοίωση νυχτερινής εργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου, όπως οι δείκτες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, η αρτηριακή πίεση και άλλοι δείκτες, αυξήθηκαν στους συμμετέχοντες που είχαν προγραμματίσει να τρώνε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντίθετα, οι παράγοντες κινδύνου παρέμειναν σταθεροί στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφή αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, υποδεικνύοντας ότι η χρονική στιγμή της κατανάλωσης τροφής έχει καθοριστική σημασία.

Η διάρκεια της μελέτης, που ήταν περιορισμένη σε δύο εβδομάδες, ίσως να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τους χρόνιους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής τη νύχτα σε μακροπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης διατηρούν ορισμένα πλεονεκτήματα, καθώς οι παράγοντες όπως ο ύπνος, η διατροφή και οι δραστηριότητες των συμμετεχόντων ελέγχθηκαν σε αυστηρό βαθμό.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Sarah Chellappa, επίσης επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων αναφέροντας ότι ο χρονισμός της κατανάλωσης τροφής επηρεάζει τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν και απαιτείται επιπλέον έρευνα για να εξεταστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ημερήσιας σε σύγκριση με τη νυχτερινή κατανάλωση, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υποδεικνύουν ότι η προσαρμογή της κατανάλωσης τροφής μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων.

Η Chellappa και ο Scheer προσθέτουν ότι η αποφυγή ή ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε να ωφελήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες αλλά και άτομα με διαταραχές ύπνου και όσους ταξιδεύουν συχνά σε διαφορετικές ζώνες ώρας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τη σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής και της υγείας της καρδιάς.

Related posts

Συσχέτιση του Λινολεϊκού Οξέος σε Μαγειρικά Έλαια με Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού: Νέα Ανακαλύψεις και Διατροφικές Επιπτώσεις

Προσοχή στα Πρωινά Συμπτώματα: Ενδείξεις για Σοβαρές Παθήσεις στον Διαβήτη

Το Δεντρολίβανο: Η Φυσική Λύση για Βελτίωση της Ροής του Αίματος και Ανακούφιση από τους Κιρσούς στα Πόδια